Путін назвав спорідненими комуністичну ідеологію і християнство

Путін назвав спорідненими комуністичну ідеологію і християнство

Президент Росії Володимир Путін порівняв ставлення комуністів до Володимира Леніна з шануванням святих у християнстві, а комуністичну ідеологію - з християнством.  

Про це він сказав в інтерв'ю для фільму журналіста Андрія Кондрашова "Валаам", повідомляє російське видання "Нова газета".
 
"Комуністична ідеологія - дуже споріднена з християнством, насправді. Свобода, братерство, рівність, справедливість - це ж все
закладено у Священному писанні, це все там є. А кодекс будівничих комунізму? Це сублімація, це примітивний витяг з Біблії, нічого там нового не придумали. Леніна поклали в мавзолей - чим це відрізняється від мощів святих для православних, та й просто для християн? Мені говорять: "Ні, у християнському світі немає такої традиції". Як же ні? На Афон їдьте, подивіться, там мощі святі є, та й тут теж святі мощі Сергія і Германа. Тобто, по суті, нічого нового тодішня влада не вигадала, вона просто пристосувала під свою ідеологію те, що людство вже давно винайшло", - заявив Путін.

Наголошується, що вперше про необхідність винести тіло Леніна з Мавзолею і поховати заговорили в 1991 році після розпаду Радянського Союзу. Про це говорили політики Анатолій Собчак, Юрій Лужков, перший президент Борис Єльцин.  Путін на самому початку свого першого президентського терміну (у 2001 році) заявив, що вважає обговорення питання про перезахоронення тіла Леніна передчасним. Він пояснив, що покоління громадян, які тривалий час жили в період правління КПРС, подумають, що "поклонялися хибним цінностям і життя прожито марно".
 
Питання поховання тіла Леніна знову почало активно обговорюватися у 2017 році - в сторіччя т. з. "Жовтневої революції". У квітні ряд депутатів від фракцій ЛДПР і "Єдина Росія" внесли в Держдуму законопроект про перезахоронення тіла Леніна. У пояснювальній записці йшлося, що "саме по собі тіло Леніна не є ні символом епохи, ні символом об'єднання нації".

Журналістка і кандидат в президенти РФ Ксенія Собчак запропонувала провести з цього питання референдум. Лідер комуністів Геннадій Зюганов назвав "всіляким базіканням" суперечки про перезахоронення Леніна.