Главу чеченського "Меморіалу" "зробили" наркоманом

Главу чеченського "Меморіалу" "зробили" наркоманом

Керівнику чеченського представництва правозахисного центру "Меморіал" Оюбу Тітієву офіційно пред'явлені обвинувачення у зберіганні наркотиків у великих розмірах.

Про це повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на голову ради організації Олександра Черкасова.

"Оюбу Тітієву пред'явлено обвинувачення за частиною 2 статті 228 Кримінального кодексу РФ (Незаконне зберігання наркотичних засобів у великому розмірі). Сьогодні Шалінський міський суд має обрати йому запобіжний захід", - повідомив Черкасов.

Тітієва затримали напередодні дорогою на роботу і доправили в Курчалоївське відділення поліції. До нього кілька годин не пускали адвоката. У другій половині дня в МВС республіки повідомили, що правозахисника підозрюють у зберіганні 180 грамів речовини "з запахом марихуани". Сам затриманий заперечує провину.

За даними "Меморіалу", оперативні співробітники Курчалоївського відділу поліції, намагаючись схилити Тітієва до самообмови, 9 і 10 січня в розмовах із ним неодноразово погрожували "серйозними неприємностями" його родичам. Сьогодні у чеченському селі Курчалой поліцейські погрожували і вигнали з дому родичів затриманого Тітієва.

За даними "Нової газети", Тітієву раніше неодноразово погрожували у зв'язку з його правозахисною діяльністю на території Чечні. Він очолив місцеве представництво "Меморіалу" після того, як його попередницю Наталю Естемірову було вбито влітку 2009 року.  

Держдепартамент США і комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс закликали російську владу звільнити Тітієва. У німецькому уряді висловили занепокоєння у зв'язку з його арештом.

Провідні міжнародні правозахисні організації зажадали від російської влади негайно звільнити главу чеченського "Меморіалу" Тітієва і припинити перешкоджати роботі правозахисників в республіці. З-поміж них - "Amnesty International", Міжнародна федерація за права людини, Норвезький Гельсінський комітет, "Human Rights Watch" і "Front Line Defenders".