Переважна більшість українців вважають боротьбу з корупцією неуспішною (аудіо)

Переважна більшість українців вважають боротьбу з корупцією неуспішною (аудіо)

80 відсотків українських громадян вважають боротьбу з корупцією в державі неуспішною, з урахуванням сорока шести відсотків тих, хто назвав її повністю провальною. Понад сорок відсотків населення не бачать жодної інстанції, яка б активно боролась із цим явищем в Україні.

Такі результати соціологічного опитування, проведеного з 15-го до 19-го грудня минулого року Фондом "Демократичні ініціативи" спільно з соціологічною службою Центру Разумкова. Дослідження відбувалося в усіх регіонах України – за винятком анексованого Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Було опитано понад 2 тисячі респондентів, похибка вибірки не перевищує двох цілих трьох десятих відсотка.

Чи допоможе цьому процесу, на думку аналітиків, створення Антикорупційного суду, - Ольга Бутко:

"Для понад 45-ти відсотків українців притягнення до кримінальної відповідальності корупціонерів стало б сигналом того, що країна рухається "у правильному напрямку", наводить дані соціологічного дослідження директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна. Створення Антикорупційного суду суспільство може довірити двом інституціям, повідомила соціолог.

У президентському законопроекті про створення Антикорупційного суду вирішальна роль у призначенні суддів до цього органу відведена представникам суддівського корпусу – Вищій кваліфікаційній комісії суддів, - каже директор Фундації "Де Юре" Михайло Жернаков. І ця норма, на його думку, не дозволить створити в Україні ефективний та незалежний Антикорупційний суд.

Усунути всі недоліки президентського законопроекту щодо створення Антикорупційного суду можна за один день, говорить директор з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк. Проте, політичної волі для здійснення такого кроку у нинішньої української влади немає, каже виконавчий директор українського представництва міжнародної антикорупційної організації "Трансперенсі Інтернешнл" Ярослав Юрчишин.

Учасники обговорення зійшлись на тому, що навіть за умови швидкого ухвалення Парламентом Закону про Антикорупційний суд, щонайменше, до кінця року він не запрацює".

Ольга Бутко – Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!