Заборонити використовувати пальмову олію у виробництві харчових продуктів пропонують автори законопроекту 3871. Документ зареєстрований у Парламенті.
Чи сприятиме це поліпшенню якості українських харчів? - дізнавалася Тетяна Власенко:
"Заборонивши виготовляти харчові продукти з пальмовою олією, вдасться отримати подвійну вигоду: вберегти українців від шкідливих для здоров’я жирів і стимулювати розвиток тваринництва - селяни зможуть здавати молоко не за копійки, - каже один із авторів відповідної законодавчої ініціативи, народний депутат Олег Ляшко.
Традиційні молочні продукти в Україні виготовляються без додавання пальмової олії, натомість, каже експерт з аграрних питань Марія Колесник. За її словами, йдеться, передовсім, про значно дешевші молоковмісні вироби, але закон і нині зобов’язує виробників вказувати рослинні жири на упаковці.
Частіше пальмова олія використовується для виготовлення кондитерських виробів, але, ця практика поширена в усьому світі, розповідає Марія Колесник.
Пальмова олія, якщо споживати її у невеликих кількостях, навіть корисна - місить вітаміни А і Є, - розповідає дієтолог Світлана Фус. Та проблема в тому, каже фахівець, що проконтролювати кількість спожитих рослинних жирів українці не можуть, адже вони міститься у багатьох готових продуктах. А це загрожує серцево-судинними захворюваннями. Тож, дієтолог радить українцям не зловживати магазинними кондитерськими виробами, де пальмової олії найбільше".
Тетяна Власенко. Українське радіо.