ЄС надасть 50 мільйонів євро безповоротної допомоги Фонду енергоефективності

ЄС надасть 50 мільйонів євро безповоротної допомоги Фонду енергоефективності

Угоду з Європейським Союзом щодо фінансування Фонду енергоефективності в Україні планується підписати на початку поточного року.

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко на своїй сторінці у Facebook.

"Угоду з ЄС щодо фінансування Фонду енергоефективності плануємо підписати на початку цього року. Україна та Євросоюз на фінальній стадії підписання Угоди про співпрацю щодо співфінансування Фонду енергоефективності", - заявив Зубко.

За словами віце-прем'єра, підписання угоди відкриває доступ до ресурсу безповоротної донорської допомоги від ЄС у 50 млн євро на фінансування заходів енергоефективності, що здійснюватимуться ОСББ за правилами Фонду енергоефективності цього року, а також можливість додатково залучити ще 50 млн євро на фінансування заходів у 2019 році. Крім того, ЄС надасть технічну допомогу для запуску фонду.

Нагадаємо, закон про Фонд енергоефективності було ухвалено Верховною Радою України 8 червня 2017 року.

Фонд енергоефективності утворюється з метою підтримки ініціатив щодо енергоефективності, впровадження інструментів стимулювання і підтримки здійснення заходів з підвищення рівня енергетичної ефективності будівель та енергозбереження, зокрема в житловому секторі, з урахуванням національного плану щодо енергетичної ефективності, зменшення викидів двоокису вуглецю з метою виконання Паризької угоди, впровадження acquis communautaire Європейського Союзу та договору про заснування Енергетичного співтовариства, забезпечення дотримання Україною міжнародних зобов’язань у сфері енергоефективності.

Статутний капітал фонду формується за рахунок коштів державного бюджету України та з інших джерел, не заборонених законом, у розмірі, необхідному для забезпечення виконання статутних завдань фонду. Внесок до статутного капіталу фонду може бути зроблений у вигляді грошових коштів, будь-якого майна або майнових прав, що не заборонені законодавством України. Зокрема, було затверджено статут Фонду енергоефективності та механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті 2018 року. Це дозволило почати процес запуску та роботи Фонду енергоефективності.

Для запуску Фонду енергоефективності було також ухвалено Закони "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", "Про енергетичну енергоефективність будівель", "Про ЖКП". Мінрегіон працює над їх імплементаціє та розробкою НПА.