Світ святкує Новий 2018 рік

Світ святкує Новий 2018 рік

Новий рік - одне з найулюбленіших свят у багатьох країнах світу. Жителі інших країн мають свої традиції зустрічі і святкування Нового року.

Жителі Швейцарії та Австрії на Новий рік відзначають День Святого Сильвестра. Це свято з’явилося завдяки легенді, в якій йдеться про те, що Папа Римський Сильвестр зміг спіймати в морі справжнього монстра. Чудовисько повинне було вирватися на свободу в 1000-му році і вбити всіх  людей, але цього не сталося. У кожен Новий рік люди згадують цю легенду, надягають кумедні костюми і називають себе Сільвестрклаусами.

В Іспанії напередодні Нового року опівночі існує традиція – швидко з’їсти 12 виноградин, причому одна виноградинка споживається з кожним  новим ударом курантів. Виноград повинен принести удачу в кожному місяці  наступного року. Жителі країни збираються на площах Барселони і Мадрида, щоб встигнути з’їсти виноградини і випити кави. Цій традиції вже понад сто років, уперше це було реакцією населення на надвисокий урожай  винограду.
Італійці у новорічну ніч, щоб позбутися від вантажу проблем і почати все з чистого аркуша, позбавляються від непотребу і старих меблів. Причому досить незвичайним способом: викидають непотрібне з балконів. Принаймні, так розповідають про Новий рік самі італійці. Існує думка, що цю історію використовують лише для  того, щою залучити якнайбільше туристів. Жителі Італії обожнюють свого  Санту – Боббі Натале, в новорічну ніч і жінки, і чоловіки, і діти,  одягають щось червоне, навіть якщо це нижня білизна. До італійських  діток, поки вони сплять, приходить не лише Боббі Натале чи  Миколай, а і фея Бефана. Якщо дитина поводилася в старому році добре, то її шкарпетки біля каміна заповнюються солодощами. А от пустун на ранок виявить замість подарунків тільки вуглинки.

У Франції є свій Дід Мороз, і звуть його Пер Ноель. Він теж неохоче  показується дітям на очі, але любить дарувати їм подарунки, крадькома наповнюючи ними черевички дітвори. У новорічну ніч на французькому столі  обов’язково має бути пиріг із запеченим всередині одним зерням бобу. Людина, що знайшла його, буде щаслива весь наступний рік, а під час святкування всі повинні її слухатися і виконувати будь-які її побажання.  Ну і, звичайно, який французький Новий рік без келиха доброго вина! Перед тим, як його спробувати і почастувати гостей, винороб обов’язково повинен цокнутись з бочкою, привітати її з Новим роком, подякувати за врожай і побажати, щоб наступний був ще багатшим.

Англійські дзвонарі незадовго до півночі "закутують" дзвони храмів у ковдри. Від цього замість гучних ударів виходить ледве чутний гомін. І тільки в 12-ій годині, коли ковдри знімаються, дзвони сповіщають про настання Нового року на повен голос. Цього моменту особливо чекають закохані: щоб не провести наступний рік у розлуці, їм треба негайно поцілуватися, і не будь-де, а під гілкою омели.  Саме англійці першими почали надсилати один одному новорічні листівки, а потім цю традицію підхопили інші.
Новий рік в Греції – це День Святого Василія, що знаменитий своєю  добротою. Саме Святий Василій приносить діткам подарунки. Новорічну ніч  жителі Греції проводять практично так само, як ми – ходять у гості один до одного з подарунками. Однак є певна особливість – крім подарунків, вони несуть господарям камінь, причому, чим більший, тим краще. Нам це здасться дивним, але в Греції вважається, що від ваги каменя залежить, яким буде гаманець у господарів у прийдешньому році. За іншою грецькою  традицією, старший член сім’ї повинен розбити у дворі свого будинку плід  граната. Якщо гранатові зернята розсипались по двору, то його сім’ю в новому році очікує щасливе життя.

Перебуваючи на вулицях Шотландії в новорічну ніч, потрібно бути дуже  обережними, оскільки це єдина ніч у році, коли прикрашеними вулицями країни котяться підпалені бочки з дьогтем, що символізують рік, який минає. А в шотландському селі Стоунхевен прийнято ходити по вулицях, розмахуючи над головою величезними вогненними кулями, що символізують сонце, яке очищає прийдешній рік. Але є в Шотландії ще одна цікава новорічна традиція. Перед настанням Нового року, члени всієї родини сідають біля запаленого каміна, а з першим боєм курантів глава сім’ї повинен відкрити вхідні двері, причому мовчки. Такий ритуал означає проведення Старого року і запрошення Нового у своє житло.
В’єтнамці щороку міняють точну дату свята – відзначають "Тет" (Новий рік) в якийсь день з 21 січня по 19 лютого, аби бог, що живе у кожному домі, міг побути на небі із родиною. Аби прийдешній рік був вдалим, у В’єтнамі прикрашають кімнати гілками квітучого персикового дерева. Китайці виходять на  вулиці, щоб запалити ліхтарики і перетворити своє місто в море маленьких вогнів.

Бірманці вірять: на Новий рік, щоб він був дощовим і урожайним, потрібно обов’язково влаштувати змагання з перетягування канату.

В Японії напередодні свята панує ажіотаж в магазинах одягу: щоб Новий рік був щасливим, його обов’язково потрібно зустрічати в обновці. Опівночі ж треба послухати цілих 108 ударів у дзвони! Японці вважають, що кожен порок людини має 18 відтінків, тому ударів має бути аж 108. За  іншою японською новорічною традицією, прийнято дарувати близьким і друзям листівки із зображеннями тварини – символу нового року. До прикрашання своїх осель жителі Японії теж відносяться специфічно – для цього вони використовують кадомацу, що означає в перекладі "сосна біля входу". Роблять цей виріб із бамбука, сосни, вплітають туди рисові соломинки. Це символи довголіття і вірності в почуттях. Прикрашають кадомацу папороттю і гілками мандарина. Дарувати один одному подарунки у японців прийнято зранку, коли вони виходять зі своїх будинків, аби побачити схід сонця. Найпопулярніший новорічний  подарунок – бамбукові граблі. Обмінюючись ними, люди бажають один одному "загребти" в майбутньому році якнайбільше щастя.


В Австралії Новий рік наступає першого січня. Але в цей період там стоїть така спека, що Дід Мороз вручає подарунки у червоних шортах, а Снігурка – в купальнику!

В Аргентині мрією кожного офісного співробітника, як і любителя збору макулатури, є зустріч Нового року. Вже в середині дня центри  аргентинських міст встелені рівним шаром паперу. Згідно з місцевою  традицією, потрібно викидати з вікон непотрібні журнали, газети та інші  папери. До того ж, це прекрасний спосіб для зняття стресу. Сам же Новий рік жителі Аргентини зустрічають, як і більшість із нас – в колі сім’ї,  за святковим столом часто присутні близькі друзі. Там теж відкривають  шампанське о 12 годині ночі. А подарунками аргентинці обмінюються тільки на Різдво, традиції дарувати їх в новорічну ніч немає.

Панамці,  замість того, щоб просто слухати бій годинника, вмикають сирени і  голосно волають – загалом, шумлять з усіх сил, щоб привернути увагу  Нового року. Також там прийнято спалювати опудала політиків та інших  відомих людей – muñeco. Опудала символізують проблеми минулого року, а  нема опудала – нема проблем.  А в Колумбії Старий рік можна не тільки  провести, а ще й побачити і помацати – у місцевому карнавалі його роль виконує веселий актор на ходулях.

З НОВИМ РОКОМ!

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Дід-дух", кутя на стелі та два тижні без прання: як українці відзначали Різдво раніше?
Як дозволити собі святкувати, коли війна? — поради психолога
"22 січня — початок сучасної України": коментар історика до святкування Дня Соборності
День народження Одеси: коли варто святкувати та як відбувається процес дерусифікації міста
Як убезпечити себе від коронавірусу під час святкувань? Поради сімейної лікарки