Як відзначає Різдво українська діаспора в Канаді (аудіо)

Як відзначає Різдво українська діаспора в Канаді (аудіо)

Національні традиції – це один із найміцніших якорів, що втримує людину від повної асиміляції в іншому суспільстві. Саме тому українські канадці надають великого значення зимовим святам.

Про те, як відзначає Різдво українська діаспора за океаном, розповідає наш кореспондент у Канаді Максим Наливайко:

"Загалом, звичаї на те й існують, аби залишатися незмінними, однак дистанція та відмінні географічні й кліматичні умови вносять свої корективи. За словами Галини Свирид, родина якої виїхала до Канади двадцять років тому, у країні Кленового листа загалом доступні усі продукти, необхідні для святкового столу.

Канада вже багато десятирічь офіційно дотримується політики мультикультурності, а барвистий етнічний склад населення створює попит на найекзотичніші товари. У Торонто навіть існує продуктовий магазин із крихітного китайського регіону Макао, тож українській громаді, яка налічує понад мільйон триста тисяч людей, не доводиться скаржитися на нестачу традиційних продуктів. Для родини українки Ольги Клос, яка останні 15 років живе в Оттаві, Різдво більше світське свято, ніж відзначення народження Христа.

Різдво у Канаді – це перш за все домашнє сімейне свято, рідкісна нагода усій родині зібратися під одним дахом. Ми не вкладаємо у це значної релігійної складової, але до церкви в цей день ходимо. Все-таки, це давня традиція.

У Канаді чимало українських церков, служби у яких практично нічим не відрізняються від тих, що правляться в українських храмах".

Максим Наливайко. З Канади. Для Українського радіо.

Прослухати

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!