Аутентичність голосів Курченка та Саакашвілі підтверджена

Аутентичність голосів Курченка та Саакашвілі підтверджена

Фахівці науково-дослідного Інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ підтвердили, що на оприлюдненому аудіозаписі розмови екс-голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі та олігарха-утікача Сергія Курченка дійсно їхні голоси.

Про це повідомила у Facebook речниця генпрокурора Лариса Сарган.

"Українським науково-дослідним інститутом спеціальної техніки та судових експертиз СБУ проведено фоноскопічну експертизу, яка підтверджує аутентичність голосів на зафіксованих розмовах між М. Саакашвілі та С. Курченком", - зазначила вона.

Сарган наголосила: слова та фрази, які їм належать, персоніфіковані у протоколі за результатами проведення негласного розшукового заходу. За її словами, на теперішній час близько 15 осіб, які сприяють українським правоохоронним органам у документуванні кримінальних правопорушень Саакашвілі, Курченка, а також голови правління "Брокбізнесбанку" Олександра Динника і керівника київського обласного осередку "Руху нових сил" Северіона Дангадзе, допитані як свідки та перебувають під захистом держави.

Нагадаємо, 5 грудня генпрокурор заявив у Верховній Раді, що правоохоронці затримали наближену до Саакашвілі особу - Северіона Дангадзе. За словами генпрокурора, Дангадзе за узгодженням із самим Саакашвілі, звернувся через довірену особу до Сергія Курченка, який переховується від переслідування українських правоохоронних органів у Москві, з пропозицією фінансування діяльності Саакашвілі в обмін на інтереси членів організованого злочинного угруповання.

Згідно з даними ГПУ, Саакашвілі отримав півмільйона доларів від олігарха-втікача Курченка. Були також опубліковані відповідні записи переговорів, які отримали у ЗМІ назву "плівки Курченка". Раніше Луценко заявив про готовність залучити іноземні спецслужби, зокрема американське ФБР чи британський Скотланд-Ярд, для експертизи аудіозапису переговорів Саакашвілі з Курченком.