США вперше ввели глобальні санкції в рамках Акту Магнітського

США вперше ввели глобальні санкції в рамках Акту Магнітського

Адміністрація США оголосила про запровадження санкцій проти громадян кількох країн в рамках Глобального акту з прав людини Сергія Магнітського.

У документі, оприлюдненому у цьому зв'язку Мінфіном США вказується 15 осіб, причетних до грубих порушень прав людини в  різних країнах.

"Сьогоднішні дії спрямовані на просування наших цінностей та сприяння безпеці США, наших союзників та наших партнерів. Ми повинні керуватись прикладом, і сьогоднішнє запровадження санкцій демонструє, що Сполучені Штати продовжать досягати відчутних та суттєвих наслідків для тих, хто вчиняє серйозні порушення прав людини та займається корупцією", - зауважили в Державному департаменті.

Серед них вказаний громадянин Росії Артем Чайка (син генерального прокурора РФ Юрія Чайки), громадянин України й "етнічний росіянин" Сергій Кусюк (колишній командир спецпідрозділу "Беркут"), а також дочка екс-президента Узбекистану Гульнара Карімова.

Серед інших прізвищ названі екс-президент Гамбії Яйя Джамме, деякі його співвітчизники, а також громадяни Південного Судану, Бельгії, Гватемали, Нікарагуа, Домініканської Республіки, Пакистану, Бірми, Сербії. Крім того, Мінфін долучив до списку санкцій 37 іноземних компаній та організацій.

Нагадаємо, Акт Магнітського прийнятий Конгресом США в 2012 році. Він визначає список санкцій проти російських чиновників, винних у грубих порушеннях прав людини. Пізніше цей закон набув глобальної дії, що означає можливість запровадження санкцій проти осіб, що порушили права людини не тільки в Росії, але й будь-де у світі.