Генасамблея ООН виступила проти ідеї Трампа щодо Єрусалима

Генасамблея ООН виступила проти ідеї Трампа щодо Єрусалима

Генеральна Асамблея ООН під час екстреної пленарної зустрічі в четвер прийняла резолюцію із закликом зберегти статус Єрусалима незмінним на противагу позиції США щодо визнання цього міста столицею Ізраїлю.

Про це повідомляє Укрінформ.

Голосування відбулося в рамках спеціальної сесії "Незаконні дії Ізраїлю в окупованому Східному Єрусалимі та на решті частині окупованої Палестинської території", передає власний кореспондент Укрінформу.

"Результати голосування: "за" - 128 країн, "проти" – дев'ять, утрималися 35 країн. Проект резолюції A/ES-10/L.22 прийнятий", - заявив з трибуни після голосування голова 72 сесії Генеральної Асамблеї ООН Мирослав Лайчак.

Резолюція, яку запропонували Ємен і Туреччина, зокрема, "підтверджує, що будь-які заходи та дії, спрямовані на зміну характеру, статусу або демографічного складу Святого міста Єрусалим, не мають юридичної сили, є недійсними й повинні бути скасовані відповідно до відповідних резолюцій Ради Безпеки". У цьому зв'язку документ містить заклик до всіх держав "утримуватися від відкриття дипломатичних представництв у священному місті Єрусалим".

Крім того, документ вимагає дотримувалися рішень Ради Безпеки ООН, що стосуються Святого міста Єрусалиму, і "не визнавали жодних дій або заходів, які суперечать цим резолюціям". Документ також закликає припинити "негативні тенденції" на місцях, які "ставлять під загрозу можливість врегулювання конфлікту відповідно до принципу співіснування двох держав".

На відміну від Ради Безпеки, резолюції ГА ООН не носять зобов'язуючого характеру, натомість вони відображають позицію більшості світової спільноти.