Летальна зброя США надійде до України

Летальна зброя США надійде до України

Державний департамент схвалив рішення про затвердження постачання в Україну стрілецької зброї, зокрема, снайперських систем, загалом на $45 мільйонів.

Про це повідомило центральне американське видання "The Washington Post" із посиланням на джерела в адміністрації та Конгресі.

"Адміністрація Трампа ухвалила першу в США комерційну поставку летального оборонного озброєння для України, відступивши від де-факто заборони продажу американської зброї українській стороні, що тривала від адміністрації Обами", - зазначає видання.

Посадовці адміністрації підтвердили, що Державний департамент США цього місяця затвердив комерційну ліцензію, яка дозволила експортувати снайперські системи моделі "M107A1", боєприпаси та пов'язані з ними деталі та аксесуари до України. Вартість контракту - $41,5 мільйона.

Водночас не ухвалено рішення про експорт серйозніших систем озброєння, яких потребує українська сторона, наприклад, протитанкових ракет "Javelin".

Зазначається, що адміністрація підтвердила Конгресу рішення продати зброю Україні ще 13 грудня, втім публічних заяв з цього приводу не було.

Додамо, цей крок підтриманий високопоставленими представниками кабінету нацбезпеки Трампа, а також Конгресом. Утім він може ускладнити прагнення президента Трампа співпрацювати з російським лідером, наголошується в публікації.

Водночас рішення Трампа було зваженим - він не схвалив всього, чого потребують українці, але зробив перший крок у продажу летальної зброї США Україні.