Баталії довкола статусу Єрусалима тривають

Баталії довкола статусу Єрусалима тривають

На голосування Ради Безпеки ООН представлено проект резолюції, що висловлює "глибоке розчарування нещодавнім рішенням щодо статусу Єрусалима", не називаючи при цьому конкретних держав та посадовців.

Про це повідомляє DW.

"Документ, очевидно, є відповіддю на оголошення президентом США Дональдом Трампом рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю та перенести туди посольство Сполучених Штатів", - зазначає видання.

Проект резолюції Радбезу ООН вніс Єгипет. Згідно з ним, у резолюції міститиметься пункт про те, що будь-які рішення, які натякають на зміну статусу Єрусалима, не мають юридичної сили та мають бути скасовані. Так само наголошується, що питання навколо статусу Єрусалима слід вирішувати шляхом переговорів.

Голосування щодо цієї резолюції очікується 18 грудня. Як відомо, США має в цьому органі право вето.

Нагадаємо, на початку грудня Дональд Трамп оголосив про визнання Єрусалима єдиною столицею Ізраїлю та заявив про намір перенести до цього міста посольство США, що досі перебувало в Тель-Авіві.

Рішення Вашингтона викликало хвилю обурення та осуду в арабському світі, а також спричинило сутички між палестинцями та ізраїльськими силовиками, внаслідок чого загинуло кілька людей. ЄС заявив, що не змінюватиме своєї позиції щодо Єрусалима.