Втрати від санкцій проти Росії несуть обидві сторони

Втрати від санкцій проти Росії несуть обидві сторони

Найбільше від санкцій проти Росії страждає російський бізнес, підрахували в Інституті світової економіки в Кілі.

Інститут світової економіки в Кілі (IfW) підрахував вплив санкцій, запроваджених 37 країнами світу проти Росії, на міжнародну торгівлю. Загальні втрати від скорочення обсягів торгівлі з Росією у 2015 році становлять 97 мільярдів євро, з них 60 відсотків втрат припадає на російський бізнес, йдеться в повідомленні, розміщеному в четвер, 14 грудня, на сайті Інституту, передає Deutsche Welle.

Серед західних країн найбільших втрат через скорочення експорту, пов'язане із санкціями проти Росії, зазнала німецька економіка. Зокрема, на долю Німеччини, яка 2016 року стала найбільшим експортером у світі, припадає близько 40 відсотків скорочення обсягів зовнішньої торгівлі серед країн Заходу.

При цьому російські контрсанкції не мають значного впливу на торгівлю. Приблизно 90 відсотків втрат стосуються товарів, які не охоплені контрсанкціями. Як повідомляють дослідники, основною причиною падіння обсягів торгівлі є складні умови фінансування компаній, які торгують з Росією.

Нагадаємо, що Євросоюз на саміті в Брюсселі 14 - 15 грудня 2017 року має вчергове подовжити санкції проти РФ через агресію проти України.