Парламент Канади хоче розширення санкцій проти Росії

Парламент Канади хоче розширення санкцій проти Росії

Канаді варто розширити свої санкційні списки, включивши до них осіб, відповідальних за збройну агресію проти України й порушення прав українців.

Про це йдеться у підготовленому Постійним комітетом парламенту Канади із питань оборони звіті "Канадська підтримка України у час кризи та збройного конфлікту".

"Рекомендуємо уряду Канади розширити канадські санкцій, у тому числі застосувавши "акт Магнітського", наклавши їх на відповідальних за збройний конфлікт в Україні", - йдеться у документі.

Депутати також закликають уряд "працювати разом із союзниками, у томі числі НАТО, задля підтримання та посилення їх санкційних режимів проти російських оперативників". Окрім цього, автори звіту вважають за необхідне для Канади підтримувати Україну в рамках Великої сімки.

Як відомо, наступного року Канада перебирає на себе президентство у Великій сімці. Головування у цій міжнародній організації ротується між членами на річний термін, що починається 1 січня.

Російський адвокат Сергій Магнітський загинув у Росії 16 листопада 2009 року після викриття корупційних злодіянь вищого керівництва держави. США ще у 2012 році запровадили санкції проти російських чиновників, яких підозрюють у порушенні прав людини. Згодом подібний закон ухвалив Європарламент, Естонія та Велика Британія.

У жовтні подібне законодавство, яке однак, не обмежувалося Росією, а поширювалося на порушників прав людини та корупціонерів по всьому світу, набуло чинності і в Канаді. Минулого місяця Оттава вже оголосила імена 30 росіян, 3 громадян Південного Судану й 19 венесуельців, майно яких було заморожено, а їм самим заборонено в'їзд до Канади через причетність до порушення прав людини у своїх країнах. Росія у відповідь на це пообіцяла вжити контрсанкції, однак досі не оголосила, на кого вони поширюватимуться.