Україна подає до МКС повідомлення про злочини РФ на території Криму (аудіо)

Україна подає до МКС повідомлення про злочини РФ на території Криму (аудіо)

Україна продовжує подавати до Міжнародного кримінального суду повідомлення за фактами незаконного привласнення майна на тимчасово окупованій території Криму.

Про це повідомив Генеральний прокурор Юрій Луценко. Також ідеться про спроби країни-агресора примусово змінити склад населення Криму, змусивши корінних жителів покинути рідну землю і натомість заселити півострів російськими громадянами.

Докладніше – Олександр Демченко:

"Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до Міжнародного кримінального суду інформаційний лист, аби домогтися арешту підприємств, які Росія незаконно привласнила під час окупації півострова.

Як повідомив Генеральний прокурор Юрій Луценко, відомство отримало дані стосовно чотирьох тисяч об’єктів. За його словами, вже проведені всі процедури для подальшого оголошення цього майна арештованим.

Іще один лист, який скерувала прокуратура, стосується порушення Росією гуманітарного права. Від початку анексії Російська Федерація завезлА на територію Кримського півострова понад півмільйона своїх громадян.

Про це повідомив Уповноважений Президента з питань кримських татар Мустафа Джемілєв. А нині, за його словами, щоб не виконувати рішення Міжнародного суду ООН, Москва намагається створити на території Криму так званий альтернативний Меджліс. Розповідає Мустафа Джемілєв.

Повернення власності не належить до юрисдикції Міжнародного кримінального суду, він розглядає військові злочини або злочини проти людяності.

Про це Українському радіо сказав доцент кафедри міжнародного права Інституту Міжнародних відносин Микола Гнатовський. На його думку, тут доцільніше звернутися до міжнародного інвестиційного права. Водночас, як зауважує експерт, оскільки Україна не ратифікувала статут Міжнародного кримінального суду, вона не може ініціювати розгляд справи – це прерогатива прокурора цієї інстанції.

Наразі прокурор вивчає ситуацію за матеріалами української сторони. Водночас, Микола Гнатовський прогнозує, що справу про примусове переміщення корінного населення з Криму Росією Україна може виграти.

Тим часом Голова правління Української гельсінської спілки Олександр Павліченко каже: нині варто поліпшити програму захисту свідків, аби ті люди, які даватимуть свідчення за цими справами, були повністю захищені".

Олександр Демченко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!