Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини

Венеціанська комісія не підтримала звинувачення Угорщини

Міністерство освіти та науки заявляє, що Венеціанська комісія, яка аналізувала новий український закон про освіту, не підтримала звинувачення Угорщини щодо обмеження прав нацменшин.

Про це повідомляє ВВС.

Міністерство погодилося продовжити перехідний період для нових норм щодо мови.

Самий висновок Венеціанської комісії на її сайті ще не опублікований. Очікується, що він з'явиться у понеділок. Венеціанська комісія аналізувала зміст 7 статті закону про освіту, яка врегульовує мову навчання.

"Рекомендації Комісії не містять вимоги змінювати статтю 7 закону про освіту. Була підтримана позиція України щодо того, що моделі навчання для національних меншин будуть уточнені в законі про загальну середню освіту та інших нормативних актах", - додала урядовець. Вона також опублікувала позицію свого міністерства щодо рішення комісії.


Там обіцяють разом з представниками національних меншин розробляти "різні підходи до навчання нацменшин", зокрема у щаконі "Про загальну середню освіту".

"Основна ціль - забезпечити достатній рівень володіння як державною, так і рідною мовами", - наголошують українські урядовці.

Водночас у МОН визнали слушними "з педагогічної точки зору" рекомендації щодо продовження перехідного періоду, за який мають вступити в силу нові норми щодо мови.

Цей період має закінчитися у 2020 році.

"Україна готова й надалі співпрацювати з відповідними експертними органами Ради Європи задля розвитку законодавчої бази в сфері забезпечення прав національних меншин. Крім того, Україна закликає партнерів-сусідів до конструктивного діалогу", - запевняють у МОН.

У законі йдеться, що навчатися рідною мовою в Україні представники нацменшин зможуть у дитячому садку та у початковій школі (1-4 класи).

У старших класах вони змушені будуть перейти на українську мову.

Водночас мову меншини можна буде викладати як окремий предмет (до ухвалення закону про освіту ситуація у школах нацменшин була протилежна - навчання велося мовами меншин, а українську мову вивчали окремо).

Також мовою меншини можуть викладати національну історію та літературу.

Закон передбачає перехідний період - початок викладання предметів українською мовою у середній школі має відбутись не пізніше 2020 року.

Такі норми розкритикували в Угорщині, Румунії, Польщі, Молдові, Болгарії, Греції та Росії.

Водночас в українському уряді наголошують, що аналогічні норми діють у кількох країнах, які зараз критикують Україну.

Українська влада пообіцяла врахувати висновки Венеціанської комісії, які є рекомендаційними.