Експозиція музею історії України у ІІ світовій війні поповнилась новими експонатами (аудіо)

Експозиція музею історії України у ІІ світовій війні поповнилась новими експонатами (аудіо)

Експозиція Національного музею історії України у Другій світовій війні сьогодні, в День Збройних сил, поповнилась новими експонатами. Виставковому  проекту "Український Схід" передав свої особисті речі і нагороди свого діда один із учасників героїчної оборони Савур-могили - колишній  заступник командира 95-ї окремої десантно-штурмової  бригади, а нині - викладач Житомирського військового інституту Володимир  Лагута.

Бачила нові експонати і спілкувалася з Володимиром Лагутою наша кореспондентка Віолетта Карлащук:

"Про зв'язок між поколіннями розповідав колишній заступник командира 95-ї окремої Житомирської десантно-штурмової бригади Володимир Лагута школярам і вихованцям військового ліцею Івана Богуна. Ще з ранньої юності, каже він, цікавився історією свого роду, особливо – життям дідуся Володимира Петровича, який воював під час Другої світової війни.

Боєць з’ясував, що його дід брав участь у так званій "Донбаській операції" в 1944-му році і обороняв Савур-Могулу. Тепер через 70 років і сам Володимир Лагута брав участь в боях за Савур-Могилу і там, як і дідусь, дістав поранення під час ворожого обстрілу з Градів.

Боєць згадує, що коли потрапив під вогонь із реактивних систем залпового вогню, усе навкруги бачив наче у вповільненій зйомці. Коли перестав відчувати поранену осколками ногу, думав про те, щоб не втратити кінцівку, повернутися на війну і не стати тягарем для своєї родини.

Школярі і богунівці із захопленням слухали історії Володимира Лагути, ставили йому безліч запитань, а опісля – фотографувалися з ним і ділилися враженнями про зустріч.

Володимир Лагута передав Музею історії України у Другій світовій війні не лише бойові нагороди свого дідуся, а і його фронтовий фотоальбом, медалі своєї бабусі, а також свою стару форму десантника з блакитним беретом".

Віолетта Карлащук. Українське радіо. 

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!