Естонія планує остаточно від’єднатися від російських електромереж (аудіо)

Естонія планує остаточно від’єднатися від російських електромереж (аудіо)

Естонія разом з іншими балтійськими країнами планують остаточно від’єднатися від російської електросистеми та інтегруватися до європейської електромережі.

З подробицями – наша власна кореспондентка в Таллінні Віра Коник:

"Технічні аспекти процесу від’єднання від електричного ринку Росії обговорювали на зустрічі в Таллінні оператори електромереж трьох балтійських держав разом із колегами з Польщі, Фінляндії та Швеції. Фахівці вирішили найближчим часом провести спільні дослідження щодо стабільності електричних систем балтійських  країн при підключенні до єдиної мережі континентальної Європи. Одним із головних факторів для інтеграції регіональних електромереж є синхронізація частот із європейськими стандартами.

Оператори обговорили також застосування загальноєвропейських правил, подальші проекти щодо об’єднання ринків електроенергії і трансграничного обміну даними. У 2001 році країни Балтії, Росія та Білорусь уклали договір щодо паралельного функціонування електромереж цих держав. Процес від’єднання від російського ринку електрики та інтеграції до європейського планується завершити до 2025 року".

Віра Коник із Таллінна, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!