Український інститут книги пропонує, як фінансувати видавництво

Український інститут книги пропонує, як фінансувати видавництво

За концепцією програми дофінансування видань "Книгофонд" передбачене співфінансування видань і продаж цих книжок на комерційному ринку.

Про це пише УЛГ.

Про це йшлося на закритому обговоренні принципів реалізації програми підтримки книговидань, зініційоване Українським інститутом книги.

Концепцію нової програми в Українському інституті книги розробили, спираючись на досвід Польщі, Чехії, Франції, Італії, Вірменії, а головною метою називають підтримку українського читача та заповнення тематичних ніш на видавничому ринку.

В основі програми експертний відділ Українського інституту книги виділив три напрямки нової програми — "Актуальний фонд" (книжки, серед яких перекладна література, український нон-фікшн, інтелектуальні дослідження тощо, що на 50% від загального кошторису дофінансовуватимуться з держбюджету), "Золотий фонд" (академічні видання, книжки, присвячені ювілейним датам тощо, які дофінансовуватимуть на 80%).

Вартість видань шрифтом Брайля за програмою "Книгофонд" покриватимуть на 100%. Тираж видання, яке отримає співфінансування планують обмежити 1000 примірників.

"У разі комерційного успіху видавець може додруковувати їх в необмеженій кількості", — наголосила завідувачка експертного відділу Українського інституту книги Ярина Цимбал. Відтак держава поділяє відповідальність і ризики із видавцями, стимулює видавців готувати якісні видання та промоцію, а також уникає корупційних ризиків.