Курячі яйця в Україні дорожчатимуть

Курячі яйця в Україні дорожчатимуть

Ціни на курячі яйця на українському ринку до кінця цього року можуть зрости на 10 - 15% і становити в середньому близько 26 гривень за десяток.

Це прогнозують науковці Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

"Стрибок цін на цей продукт пояснюється тим, що вартість зерна, яке є основою раціону птиці, безпосередньо залежить від курсу долара. Крім того, вітчизняні виробники яєць в першу чергу реалізують свою продукцію на зовнішніх ринках, де українські курячі яйця користуються великим попитом, і тільки надлишок продукції реалізують на внутрішньому ринку. Якщо попит збільшується і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках, ціна йде вгору", - пояснила прес-служба.

Найнижчу ціну на яйця експерти фіксують навесні та влітку. Найвищого піку ціни досягають в осінньо-зимовий період, коли знижується виробництво в господарствах населення, а промислові птахофабрики, реалізуючи свою продукцію за завищеними цінами, покривають збитки попередніх місяців.

Нагадаємо, за прогнозами Інституту аграрної економіки, Україна за підсумками цього року може збільшити поставки курячих яєць на зарубіжні ринки в 1,5 рази порівняно з минулим роком. За 10 місяців року Україна експортувала 71,5 тис. тонн яєць проти 50,7 тис. тонн минулого. Найбільше українських свіжих яєць в шкаралупі за звітний період закупили країни Азії та Африки.