У Квебеці знову загострилось мовне питання (аудіо)

У Квебеці знову загострилось мовне питання (аудіо)

Мовне питання знову загострилось у єдиній офіційно франкомовній Канадській провінції. Одна з політичних партій канадської провінції Квебек "Парті Кебекуа" подала на розгляд Національної Асамблеї резолюцію, яка спричинила масштабну дискусію серед громадян.

З подробицями - наша кореспондентки в Канаді Олена Вітвицька:

"Керівництво "Парті Кебекуа" вважає, що популярне вітання "Бонжур-Хай", яким людей зустрічають більшість продавців у торговельних мережах Квебеку, це так званий дратівливий фактор, що не віддзеркалює статусу французької мови як офіційної в провінції. Представники партії переконані , що місцевий законодавчий орган повинен ще раз чітко пояснити, що французька мова є загальнонаціональною у Квебеку. В резолюції міститься вимога ухвалити акт про те, що 94 відсотки жителів провінції розуміють французьку мову, а слово "Бонжур" є одним із найвідоміших у світі.

Партія також звернулась до всіх комерсантів із проханням зустрічати клієнтів привітанням "Бонжур". Прем'єр провінції Філіп Куяр назвав дебати з цього приводу просто смішними. Він сказав, що його особисто більше дратують франкомовні квебекці, які розмовляють французькою з помилками і не хочуть підтримувати високу якість рідної мови. Самі ж  квебекці з гумором відреагували на резолюцію "Парті Кебекуа". У свох коментарях у місцевих ЗМІ вони говорять, що привітання "Бонжур-Хай" стало вже своєрідною фішкою та особливою ознакою їхньої гостинності".

Олена Вітвицька, Квебек, Канада, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!