У США випробовують речовину, яка запускає самознищення ракових клітин

У США випробовують речовину, яка запускає самознищення ракових клітин

Група вчених США приступила до першої фази клінічних досліджень препарату, який змушує клітини ракових пухлин мозку запускати апоптоз - процес запрограмованої клітинної загибелі.

Про це повідомляє Science Daily.

Діюча речовина нового перспективного препарату отримала назву "PAC-1". Речовина проходить другу частину першої фази клінічних випробувань. На цьому етапі дослідники перевірять його на негативні ефекти в поєднанні з іншими препаратами. В експериментах візьмуть участь пацієнти з поліморфною гліобластомою і анапластичною астроцитомою - небезпечними формами раку, які локалізуються у головному мозку, його оболонці і судинах.

Речовина "PAC-1" була відкрита ще 10 років тому. Здатність легко проникати через гематоенцефалічний бар'єр зробили її перспективним ліками для терапії пухлин мозку. Його мішень - прокаспаза-3, фермент, аномально активна експресія якого спостерігається у багатьох видах ракових клітин. Попередні дослідження показали, що "PAC-1" цитотоксична для клітин із підвищеною експресією прокаспази-3 і запускає в них процес запрограмованої смерті - апоптоз. "PAC-1" уже пройшов випробування на лабораторних культурах ракових клітин, гризунах і собаках. Експерименти на клітинах і тваринах показали, що речовина повертає експресію прокаспази-3 до норми у ракових клітин, а на здорові не впливає.

У собак, хворих на різні види раку мозку, після застосування "PAC-1" у комбінації з відомими препаратами дало зменшення обсягу пухлин і жодних побічних ефектів, окрім слабких розладів травної системи.

Дотепер дослідження з "PAC-1" без інших препаратів не дали особливо значних поліпшень у пацієнтів з раком мозку, тому зараз дослідники перевіряють його на ефективність у поєднанні з іншими препаратами, зокрема, темозоломідом - стандартним препаратом для хіміотерапії раку мозку.

На сьогодні середня тривалість життя пацієнтів після стандартної терапії становить 15 місяців.