Патріарх Філарет пояснив обставини написання звернення до РПЦ (аудіо)

Патріарх Філарет пояснив обставини написання звернення до РПЦ (аудіо)

Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет пояснив обставини написання свого звернення до Російської православної церкви.

За його словами, до нього звернувся представник РПЦ з пропозицією про такий лист, у якому йшлося б про зняття анафеми та примирення церков, мовляв, це питання вирішуватиметься на архієрейському соборі у Москві.

Натомість, за словами Святішого Патріарха Філарета, росіяни скористалися цим листом у свій спосіб.

Докладніше – Наталія Чабанна:
           
"Нагадаю, днями в інтернеті з’явилася інформація про написання Святішим Патріархом Київським і всієї Русі-України Філаретом листа до керівників Російської православної церкви.

Ось як цю інформацію подали представники української православної церкви Московського патріархату: "Філарет просить вибачення… І це похвально. Сам факт звернення свідчить про те, що він (Філарет) усвідомлює, що вчинив розкол, і що анафема все-таки "працює". Він вже не сподівається на допомогу Константинополя. Анафема на Філарета була накладена за учинення розколу. Коли розкол буде подолано, тоді її і знімуть. Важливо, щоб Філарет не піддався тиску націоналістичних сил, а також не слухав можновладців, поради яких його вже повели в розкол на початку 1990-х".

Так прокоментував протоієрей української православної церкви  Московського патріархату Миколай Данилевич звернення патріарха Філарета до собору російської православної церкви.

Чому цей лист взагалі з’явився – пояснив сам патріарх Філарет. За його словами, з відповідною пропозицією до нього звернувся представник російської православної церкви, пояснивши що під час архієрейського собору в Москві порушуватиметься питання і про визнання автокефалії Української православної церкви.

На думку директора Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрія Юраша, звернення російських церковників до Патріарха Філарета зумовлене, головним чином, спробою зупинити зміни українського законодавства.

Експерт нагадав, що зараз у Верховній Раді України чекають на розгляд два законопроекти – про зміну юрисдикційного підпорядкування церков та про зміну назви церкви, яка має свій центр на території країни-агресора. Вдавши діалог між російською і українською церквою, ймовірно, вдалося б вказати на недоцільність таких ініціатив України – вважає Андрій Юраш.

Релігієзнавець Олександр Саган тим часом коментує прохання Патріарха Філарета про зняття анафеми з нього. На його думку, цей крок є декларативним.

Обидва експерти у питаннях визнання автономії української православної церкви радять усе ж звертатися до Константинопольської єпархії, а не до Московської. Мовляв, остання за жодних умов не погодиться "відпустити" українську православну церкву. Це видно, зокрема, і з рішень архієрейського собору в Москві, - каже Андрій Юраш.

Патріарх Філарет тим часом підтвердив намір вести перемовини із Константинополем про визнання автокефалії Української православної церкви".

Наталія Чабанна. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!