Українська ГТС прокачала більше російського газу, ніж "Північний потік"

Українська ГТС прокачала більше російського газу, ніж "Північний потік"

З моменту запуску в експлуатацію перша нитка "Північного потоку-1" прокачала 200 мільярдів кубів газу, тоді як транзит через українську ГТС за аналогічний період перевищив 400 мільярдів кубів.

Про це повідомляє УНІАН.

Українська газотранспортна система прокачала в два рази більше транзитного російського газу в країни ЄС порівняно з газопроводом, який прокладений в обхід території нашої країни, по дну Балтійського моря - "Північний потік-1" за весь час роботи обхідного маршруту. Про це свідчать дані компаній-операторів української ГТС і "Північного потоку-1" - "Укртрансгазу" і Nord Stream AG.

Нині Росія активно прагне знизити обсяг транзиту газу через територію України. Для цього російський газовий монополіст "Газпром" і його партнери ведуть будівництво "Турецького потоку", який проходить по дну Чорного моря, а також вони мають намір побудувати "Північний потік-2".

Одна з ниток "Турецького потоку", яка транспортуватиме газ до ЄС буде мати потужність 15,7 мільярда кубометрів на рік. Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво і роботу двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід планується побудувати поруч з уже існуючим "Північним потоком-1".

За оцінками "Нафтогазу України", будівництво обхідних маршрутів може позбавити Україну доходу від транзиту газу, які в 2017 році становитимуть 3 мільярди доларів, а також знизить інвестиційну привабливість ГТС. Щоб цього не допустити, в "Нафтогазі" запропонували створити консорціум (за участю європейських партнерів) з управління української ГТС, а також пропонують знизити ставку тарифу на транзит російського газу після 2019 року.