У Відні встановлять світлофори із функцією "розпізнавання пішоходів" (аудіо)

У Відні встановлять світлофори із функцією "розпізнавання пішоходів" (аудіо)

У Відні встановлять нове покоління світлофорів із функцією "розпізнавання пішоходів". Техніка зупинятиме рух транспорту лише за потреби - коли 'побачить'  людину, готову перетнути проїжджу частину.

З подробицями – наша власна кореспондентка в Австрії Оксана Діденко:

"На вулицях Відня встановлено приблизно 1300 світлофорів для пішоходів, частина з них обладнана кнопкою – активатором зеленого світла. Невдовзі їх мають замінити на  комфортніші для громадян – з відеокамерами, які, зафіксувавши наявність пішохода, автоматично вмикатимуть "зелений". При цьому система буде здатна розрізнити людину, яка хоче перейти дорогу, від тих, хто просто стоїть біля проїжджої частини. Цю технологію розпізнавання намірів розробили фахівці з університету міста Ґрац. Вона є ефективнішою, ніж прості датчики руху, які часто реагують помилково.

Перший такий "розумний" світлофор вже кілька місяців працює у тестовому режимі на одному з віденських перехресть. Точне його місцезнаходження не розголошують, аби не вплинути на поведінку громадян  і отримати коректні результати. Як повідомили у профільному магістраті Відня, загалом відео-система працює добре, однак ще потрібно з’ясувати розмір її похибки. Для серійного запровадження він не повинен перевищувати піввідсотка. Коштуватиме модернізований світлофор у середньому 5000 євро"

З Відня, Оксана Діденко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!