Консульство Росії "продає" нерухомість на окупованому Донбасі

Консульство Росії "продає" нерухомість на окупованому Донбасі

Дипустанова просить близько 1000 гривень за довідку довіреності на право користування та відчуження майна.

Російське консульство в Україні видає довіреності на продаж нерухомості на непідконтрольній території Донбасу. У місцевої мешканки в консульстві за "документ" попросили заплатити близько тисячі гривень, передає "ТСН".

До журналістів звернулась колишня мешканка Луганська Галина, яка хотіла продати свою квартиру на непідконтрольній території. Жінка розповіла, що кілька разів зверталася до ріелторів, але ті відправили її у консульство Росії.

Працівниця консульства Росії в Києві запропонувала Галині на місці виписатися з її луганської квартири. За довіреність у дипустанові попросили заплатити близько 1000 гривень і запевнили, що документ буде діяти в Луганську. У довіреності, яке виявилося у журналістів, зазначається, що документ виданий Росією громадянину України, який передає права на квартиру в Луганську іншому громадянину України.

У Міністерстві закордонних справ заявили, що про таку схему знають і назвали її грубим порушенням законодавства України та Віденської конвенції про консульські зносини.

"У МЗС обурені виявленими фактами вчинення консульськими посадовими особами дипломатичних установ Російської Федерації на території України нотаріальних дій щодо громадян України, а саме – засвідчення довіреностей на право користування та відчуження майна на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей", - йдеться в заяві.

Новини за темою: Хуг заявив про складність доступу на непідконтрольну українській владі територію на Донбасі

Відповідно до Закону України "Про нотаріат", вчинення нотаріальних дій на території України покладається на державного чи приватного нотаріусів. "Але в жодному разі не на консульських посадових осіб. А відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини, консул зобов'язаний дотримуватися законодавства країни перебування", – наголошують дипломати.

"Виявлені факти є ще одним доказом управління з боку Російської Федерації процесом життєдіяльності на окупованих територіях Донецької і Луганської областей", – йдеться в заяві.

МЗС України аналізує виявлені факти та за результатами їх аналізу будуть вжиті заходи реагування згідно з дипломатичною практикою.