Польського історика видворено з Росії

Польського історика видворено з Росії

В Інституті національної пам'яті Польщі повідомили, що ФСБ Росії затримала і видворила з країни польського історика Генріха Глембоцького.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Рішення ФСБ без вказаної фактичної причини видворення і можливості оскаржити означає одночасно заборону на новий в'їзд на територію Росії, а отже й блокування доступу до архівів", - йдеться в повідомленні на сайті інституту.

Генріх Глембоцький - доктор наук, науковий співробітник Ягелонського університету. 22 - 23 листопада він провів відкриті лекції в офісі петербурзького відділення "Меморіалу" і Польському інституті в Санкт-Петербурзі, присвячені долі поляків і річниці "польської операції" НКВД під час Великого терору 1937 - 1938 років.

Повідомляється, що Глембоцького затримали в Москві 24 листопада, коли він виходив з поїзда, і вручили розпорядження ФСБ про те, що він повинен залишити територію Росії впродовж 24 годин. Російська сторона поки ситуацію не коментувала.

Нагадаємо, у жовтні з Польщі було депортовано історика, професора Новосибірського технічного університету Дмитра Карнаухова. Польська сторона заявила, що він брав участь у так званій "гібридній війні проти Польщі" і активно підтримував контакти з російськими спецслужбами. У МЗС Росії тоді пообіцяли відповісти на ці дії Варшави.