Росія прагне отримати повну владу над Сирією (аудіо)

Росія прагне отримати повну владу над Сирією (аудіо)

У російському Сочі завершилися тристоронні перемовини на найвищому рівні між керівництвом Росії, Ірану та Туреччини щодо, так званого, врегулювання сирійського питання.

Зазначу, що зустріч відбулася з ініціативи Владіміра Путіна, який нині намагається зробити усе можливе задля збереження військового і політичного контролю над Сирією за рахунок збереження влади диктатора Башара Асада. Ключове питання, яке хотів обговорити керманич Кремля - організація Конгресу сирійського національного діалогу. Разом із тим загальні фрази, які були сказані Путіним засвідчують, - сторони ні до чого не домовились. Водночас вітчизняні експерти впевнені, що попри заяви Кремля про завершення військової операції в Сирії, російська армія залишатиметься на сирійській території, а громадянська війна у цій країні не вщухатиме.

Продовжить тему Олександр Демченко:

"Ще 21 листопада у Сочі для перемовин із Путіним прибув сирійський диктатор Башар Асад. Як пояснює експерт "Школи політичної аналітики" Петро Бурковський, Кремль таким чином продемонстрував регіональним гравцям та США, що не дозволить змінити діючий режим у Сирії, що сам Асад та його військові угруповання й надалі залишатимуться при владі. Нині, як зазначає аналітик, ані Туреччина, ані Іран не готові вступати із Росією у відкрите протистояння. Єдина сила, яка може протидіяти Росії, і навколо якої можуть об’єднатися інші гравці - Сполучені Штати. Натомість Москва хоче, щоб Вашингтон визнав за нею право на контроль над Сирією.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган, ще до зустрічі у Сочі, зауважив: його країна готова вести перемовини із росіянами, якщо будуть виконані дві важливі вимоги: у переговорному процесі не повинні брати участь курдські угруповання, яких Анкара сприймає як загрозу своїй національній безпеці. А крім того, Росія має домогтися вирішення конфлікту в Нагірному Карабаху, віддавши Азербайджану 5 районів. Остання вимога стала певним сюрпризом. Голова фонду "Майдан закордонних справ", а раніше генеральний консул України у Стамбулі зазначив, Туреччина дійсно вимагає виводу курдських представників за межі переговорного процесу. Однак, як показали безрезультатні перемовини, інші сторони з такою позицією не погодилися.

Запропонована Росією ідея створення Конгресу сирійського національного діалогу - є звичайною фікцією. Таким чином Кремль прагне зберегти свою військову присутність у Сирії, каже директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Додам, що паралельно із зустріччю у Сочі, відбувалися перемовини опозиційних сирійських сил у Саудівській Аравії, які, як зауважують опитані мною експерти, навряд чи погодяться із, так званим, російським мирним планом. Це означає, що громадянська війна у країні триватиме. Єдине питання, чи отримає Росія повну владу над Сирією, чи знову, як це вже бувало в історії таки відступить з цієї землі".

Олександр Демченко. Українське радіо



Прослухати репортаж:



Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!