Білорусь звинувачує Павла Шаройка у збиранні інформації для Міноборони України (Аудіо)

Білорусь звинувачує Павла Шаройка у збиранні інформації для Міноборони України (Аудіо)

Білорусь звинувачує кореспондента Українського радіо Павла Шаройка у збиранні інформації для українського Міноборони.

Про це 20 листопада на брифінгу у Мінську заявив офіційний представник КДБ Білорусі Дмитро Побяржин.

Журналістові інкримінують шпигунство. Натомість у Головному управлінні розвідки Міноборони України цю інформацію заперечують. У заяві відомства йдеться, що Павло Шаройко у 2009-му році був звільнений із військової служби. Нині, за словами посла України у Білорусі Ігоря Кизима, українського журналіста утримують у слідчому ізоляторі Комітету держбезпеки Білорусі.

Водночас сьогодні стало відомо про затримання у Білорусі ще одного українського громадянина. З подробицями – Тетяна Власенко:
                               
"Майже три тижні Павло Шаройко не виходив на зв'язок, всі спроби редакції додзвонитися до нього чи його рідних не давали результату. 17 листопада стало відомо, що журналіст заарештований. Про це повідомила його дружина Олена вже по приїзді до Києва. Жінка розповідає: перед затриманням були проведені обшуки у квартирі в Мінську, яку орендувало подружжя, телефонного зв’язку із чоловіком не має, спілкування відбувається лише за допомогою електронної пошти. Нині пані Олена повернулася до Мінська і повідомляти звідти будь-які подробиці – боїться, каже завідувачка редакції зарубіжної кормережі Українського радіо Світлані Мялик.

Світлана Мялик:
"Кілька днів Українське радіо намагалося отримати бодай якусь інформацію від білоруської сторони про причини затримання свого власкора в Мінську. І ось у понеділок пролунала офіційна заява від Комітету державної безпеки Республіки Білорусь. Павла Шаройка звинувачують у шпигунській діяльності і створенні агентурної мережі, - заявив офіційний представник КДБ Білорусі Дмитро Побяржин. Він стверджує, що Шаройко є кадровим співробітником головного управління розвідки Міноборони України. І нібито сам Павло у всьому зізнався.

Дмитро Побяржин:
"Посол України в Мінську Ігор Кизим назвав оголошення персоною нон-грата Ігоря Скворцова нісенітницею. Водночас він пояснив, що не міг не виконати цього рішення  - Ігор Скворцов виїхав з Мінська. Заяви білоруського КДБ дипломат заперечує. Про це Ігор Кизим сказав в ексклюзивному коментарі Українському радіо.

Ігор Кизим:
"Павло Шаройко не працює в Головному управлінні розвідки Міноборони з 2009 року", – йдеться в заяві, поширеній прес-службою Міноборони. Цитуємо:

Заява: "Павло Шаройко проходив службу у ГУР МО України на посаді начальника прес-служби. У 2009 році він був звільнений з військової служби за станом здоров’я. Після звільнення П. Шаройко працював за раніше набутою спеціальністю – журналістом українських ЗМІ, у тому числі кореспондентом на території Республіки Білорусь".

Український консул вже зустрівся із Павлом Шаройком у слідчому ізоляторі. В українському МЗС обіцяють вживати заходів для захисту прав Павла Шаройка. Про це в коментарі Українському радіо сказав заступник директора Департаменту консульської служби МЗС Василь Кирилич.

Василь Кирилич:
"Тим часом, список затриманих у Білорусі українських громадян - поповнився. Тамтешні спецслужби  заарештували керівника підприємства "Завод обважнювачів" Олександра Скибу. Причини та обставини його затримання нині з’ясовують, повідомила Українському радіо перший секретар посольства України у Білорусі Марія Гуцало.

Марія Гуцало:

"Відомо, що Олександр Скиба поїхав до Мінська 15 листопада у відрядження на переговори з "Мінським тракторним заводом", з яким в українського підприємства є контракт про постачання продукції.  

Прослухати репортаж  

Тетяна Власенко. Українське радіо.  

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!