Системні порушення прав людини виявили у місцях несвободи (аудіо)

Системні порушення прав людини виявили у місцях несвободи (аудіо)

"Поза межами". Системні порушення прав людини у місцях несвободи, виявлені за 5 років, оприлюднили сьогодні у Києві. Моніторинг здійснено Департаментом національного превентивного механізму  Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Тему продовжує Тетяна Сергійчук:

"Упродовж минулих 5-ти років координатори Національного превентивного механізму здійснили 183 моніторингові візити у місця виконання покарань: колонії, слідчі ізолятори. 22 рази повторно. За цей час надійшло понад 6 тисяч звернень від засуджених та їхніх родичів. Говорить керівник відділу моніторингу пенітенціарних установ Євген Нєцвєтаєв.

Залишається актуальним і порушення права на приватність і медичної допомоги у таких закладах. В Міністерстві юстиції кажуть: всі ці проблеми через недостатнє фінансування. На цьому наголосив начальник відділу реалізації діяльності слідчих ізоляторів Мін’юсту Сергій Чабан.

Так Уповноважена ВРУ з прав людини Валерія Лутковська відповіла на пояснення представника Мін’юсту щодо агресивного ставлення адміністрацій закладів несвободи до утримуваних.

Зокрема, і моніторинг правоохоронних органів, який протягом 5 років Департамент національного превентивного механізму, підтверджує, що проблема - у слабкій підготовці персоналу закладів несвободи у питаннях реалізації базових прав утримуваних. Презентує дослідження НПМ Євген Лєванцов.

Євген Лєванцов також наголошує, що ці системи потребують комплексних, ґрунтовних і тривалих часі змін. Але працювати з ними вкрай необхідно".

Тетяна Сергійчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!