17 листопада - Міжнародний день студента

17 листопада - Міжнародний день студента

Сьогодні - День солідарності студентів усього світу.

Хоч День студента асоціюється з веселощами, привід для його відзначення був серйозним.

Усе почалося з розгону поліцією і підрозділами СС мирної демонстрації з нагоди 21-ї річниці створення Чехословацької Республіки 28 жовтня 1939 року в Празі, під час якого був тяжко поранений студент медичного факультету Ян Оплетал. 11 листопада він помер. Його похорон, який відбувався 15 листопада, перетворився у протест проти окупації, в якому взяли участь тисячі людей. Знову дійшло до сутичок з поліцією. Наступного дня у Берліні відбулася нарада за участю Адольфа Гітлера, на якій було прийнято рішення закрити чеські вищі навчальні заклади "на три роки", а їх майно підлягало конфіскації.

У ніч з 16 на 17 листопада відбулися масові арешти чеських студентів у Празі та інших університетських містах. 9 провідних представників студентських організацій було страчено в празьких в'язничних стінах, понад 1200 арештовано і наступного дня відправлено в Заксенгаузен. У гуртожитки вривалися солдати, били студентів, потім вивозили їх на околиці Праги, де насилля продовжилося, студентів змушували падати, а німці чоботами наступали їм на шиї. А на вулиці був мороз, деякі студенти були в піжамах. Гуртожитки з іноземцями і жінками насилля не зачепило.

На своїх зборах 1941 року в Лондоні Міжнародна рада студентів прийняла заяву, в якій день 17 листопада в пам'ять про події в Чехії було оголошено Міжнародним днем студентів.