Рада зобов’язала силовиків фіксувати всі обшуки на відео

Рада зобов’язала силовиків фіксувати всі обшуки на відео

Законом встановлено додаткові гарантії захисту особи, у житлі чи іншому володінні якої здійснено обшук із застосуванням відеофіксації.

Про це повідомляє ТСН.

Зазначається, що за законопроект проголосували 312 народних депутатів. Законом, зокрема, вводиться обов’язкова відеофіксацію проведення такої слідчої дії як обшук, а також під час розгляду клопотань слідчим суддею за виключенням вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій. При цьому відеозапис, забезпечений слідчим, прокурором є невід’ємним додатком до протоколу обшуку. Разом з тим передбачено право сторони захисту самостійно здійснювати відеофіксацію проведення обшуку. Водночас такі особи попереджаються про їх обов’язок не розголошувати відомості досудового розслідування без письмового дозволу слідчого, прокурора, а також про відповідальність за розголошення таких відомостей.

За словами голови комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем'якіна, віднині відеофіксація стане невід'ємною частиною проведення обшуків.

У своєю чергою глава Мін'юсту Павло Петренко оприлюднив їх статистику. "У той час, як ми приймаємо цей закон, в країні відбуваються 15 обшуків. Щодня проходить 250 обшуків бізнесу, а в нинішньому році ця цифра сягає вже 100 тисяч", - зазначив він.