Австрія спалює італійське побутове сміття (аудіо)

Австрія спалює італійське побутове сміття (аудіо)

Австрія спалює побутове сміття з Італії - заробляє на цьому гроші та отримує тепло і струм.

З Відня повідомляє наша власна кореспондентка Оксана Діденко:

"Італія не може впоратися зі своїм побутовим сміттям й утилізує його закордоном. Найбільше відходів вивозить до Австрії. У 2013-2014-му роках австрійці спалювали сміття з Неаполя. З минулого року тут дають раду відходам із Рима.

Щотижня на завод Дюрнрор, у містечку Цвентендорф поблизу Відня,  прибувають контейнери з італійської столиці. Дорога - 1200 кілометрів - долається винятково в екологічний спосіб, залізницею. Комплекс в Дюрнрорі може спалювати 500 тисяч  тонн побутових відходів на рік.

Завод мав вільні потужності й заповнив їх за рахунок країни-сусіда. За термічну утилізацію тонни сміття Італія платить 140 євро. Тож Дюрнрор непогано заробляє – повний потяг відходів (750 тонн) приносить підприємству 100 тисяч євро. Енергію від горіння перетворюють на стурм, яким забезпечують домогосподарства регіону, та на тепло - для міста Санкт-Пьольтен.

Після спалювання  тонни відходів залишається приблизно 250 кілограмів шлаків. Їх пропускають через магніт і відокремлюють метал, який іде на вторинну переробку. Летючі шкідливі речовини утримують фільтри – токсичні коржі з них заливають бетоном і, разом зі шлаками, зберігають у відпрацьованих рудниках в австрійських горах - наприклад, у горі Ерцберґ".

З Відня, Оксана Діденко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!