Експорт свіжих шампіньйонів із України виріс у 50 разів, але все ще недостатній у порівнянні з грибним виробництвом.
Про це повідомляє Національне грибне агентство "UMDIS".
"Експорт свіжих шампіньйонів із України за 9 місяців 2017 року становив 279 тонн, що в 50 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року (5 тонн). За весь 2016 рік Україна експортувала 40 тонн шампіньйонів. Експорт склав близько 1% обсягу виробництва грибів у країні", - йдеться у повідомленні.
Географія експорту не надто різноманітна. 79% шампіньйонів (220 тонн) відправлено до Молдови, 20% (56 тонн) продано в Білорусь. Інші країни поділили решту 1%. Лише одна поставка здійснена до Румунії, по одній (літаком) - в Ізраїль та Кувейт.
За словами старшого викладача кафедри технологій переробки і зберігання продукції сільського господарства Таврійського державного агротехнологічного університету Ірини Бандури, Україна знаходиться на 4 місці з виробництва грибів у Європі, а кожен українець споживає в середньому 1,8 кг грибів на рік. Нині попереду України в галузі виробництва грибів знаходяться тільки Франція, Італія та Іспанія.
Враховуючи корисні властивості органічних грибів і перспективу їх виробництва, об'єми споживання цього продукту в Україні можуть збільшитися ще втричі. За словами експерта, Україна (в порівнянні з іншими країнами) має хорошу сировинну базу для вирощування грибів.