Іспанія заявила про втручання російських хакерів у каталонську кризу

Іспанія заявила про втручання російських хакерів у каталонську кризу

Хакери публікують фальшиві або спотворені новини, пов'язані з Каталонією та Іспанією.

Про це повідомляє Тиждень.

У триваючу кризу в Каталонії втручаються російські і венесуельські хакери. Про це заявила прес-секретар уряду Іспанії Иньїго Мендес де Віго і міністр оборони Марія Долорес де Коспедаль, пише El Pais.

"Це серйозна проблема, коли демократія має протистояти викликам нових технологій", - сказав Мендес де Віго.

"Це питання, яке стоятиме на порядку денному на наступному засіданні Ради з міжнародних справ, де [іспанський] міністр закордонних справ [Альфонсо Дастіс] виступить з цього питання. Ми вважаємо, що Європа має серйозно ставитися до цієї проблеми. Не виключено, що іноземні сили, сторонні, яких ми не знаємо, хто вони, хочуть змінити конституційний порядок", - додав він.

"Уряд підтвердив той факт, що багато таких повідомлень і операції, які з'являлися через соціальні мережі, надходять з території Росії", - продовжила міністр оборони Марія Долорес де Коспедаль.

"І я використовую правильний вираз: з території Росії. Це не означає, що ми вирішили, що це російський уряд. Тому ми повинні діяти з особливою обережністю. Ми повинні чітко розуміти походження. Вони частково з території Росії, частково з інших країн, також поза ЄС. Ми визначаємо це на даний час", - повідомила вона.

Повідомляється, що хакери з Росії і Венесуели публікують фальшиві або спотворені новини, пов'язані з Каталонією та Іспанією.

Наприклад, одна історія стверджувала, що Балеарські острови виступають за незалежність Каталонії, а інша повідомила, що кастільську іспанську мову більше не викладають в школах регіону.

Тиражування новин про Каталонію експоненціально зросло з початку кризи. За словами представника Народної партії в Європейському парламенті Естебана Гонсалеса Понса, це втручання покликане дестабілізувати Європейський Союз.

"І на даний момент основну увагу в досягненні цієї мети було сконцентровано на Каталонії", - заявив він.

Як повідомлялось, парламент Каталонії ухвалив резолюцію про незалежність від Іспанії, а Іспанський уряд оголосив про позачергове засідання Кабінету Міністрів після голосування парламенту Каталонії за незалежність. Згодом сенат Іспанії проголосував за активацію статті 155 Конституції країни, яка призупиняє автономію Каталонії та передбачає введення прямого управління в регіон. За активацію статті 155 Конституції проголосували 214 депутатів.