Дональд Трамп продовжує свій дипломатичний вояж країнами Азії (аудіо)

Дональд Трамп продовжує свій дипломатичний вояж країнами Азії (аудіо)

Американський лідер вже відвідав Японію, Південну Корею, Китай, а зараз перебуває у В’єтнамі на саміті Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва – АТЕС.

Головне, чого прагнув глава Білого дому під час закордонної подорожі – об’єднати азійських партнерів довкола вирішення проблеми Північної Кореї, зростання її ядерного потенціалу. Під час зустрічі Трампа з його китайським колегою двом лідерам вдалося досягти домовленостей у багатьох питаннях, а ось із Владіміром Путіним американський президент скасував перемовини.
Чому – знає Олександр Демченко:

"Під час зустрічі із японським та південнокорейським лідерами Дональд Трамп зауважив: питання ядерного потенціалу КНДР – ключовий виклик для його Адміністрації. Глава Білого дому вкотре наголосив: Сполучені Штати не залишать своїх партнерів сам-на-сам із загрозою.

Після трьох днів спілкування із китайським лідером Сі Цзіньпінем риторика Трампа щодо самої КНДР дещо пом’якшилася. Зокрема, американський президент погодився на дипломатичний варіант вирішення ситуації. Водночас, Дональд Трамп передав своєму китайському візаві чіткий сигнал: США та Китай можуть вирішити північнокорейську проблему та й інші глобальні виклики удвох, без третьої сторони, якою, до речі, воліла бути Росія. Політолог Олександр Палій каже: якщо Китай погодиться узяти на себе частину відповідальності, формула біполярного світу тимчасово запрацює.

США та Китай підписали кілька надважливих договорів, зокрема американці дозволили своїм азійським колегам видобувати нафту на Алясці та скраплений газ у Штаті Вірджинія. Як зазначає економіст Олег Устенко, цей крок ще більше погіршить у середньостроковій перспективі і без того доволі складну економічну ситуацію в Російській Федерації, яка продає енергоносії Китаю.

Справжнім шоком для російської сторони стала відмова Дональда Трампа брати участь у перемовинах із Путіним, про які протягом кількох днів говорила іноземна преса. Політолог Олеся Яхно каже, США не збираються шукати консенсус із Кремлем, а навпаки – воліють вирішувати конфлікти самостійно – за підтримки надійних партнерів.

Наразі невідомо, чи відбудеться зустріч між Трампом та Путіним на полях саміту у В’єтнамі. Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков каже, що повноцінна зустріч між сторонами можлива, а представники американської адміністрації заявляють, що говорити нема про що".

Олександр Демченко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!