Український контингент в Афганістані в рамках НАТО збільшиться

Український контингент в Афганістані в рамках НАТО збільшиться

Україна має намір розширити свою участь у операції НАТО "рішуча підтримка" на території Афганістану.

Про це розповів журналістам в Брюсселі представник України в Альянсі Вадим Пристайко, повідомляє "Європейська правда".

"Ми вже прийняли рішення про збільшення нашого контингенту на невелику кількість солдат, але зачекаємо на остаточне визначення нових обсягів допомоги коаліції", - заявив він.

Дипломат розповів, що не брав слово під час міністерського засідання НАТО, присвяченого афганській операції, оскільки Київ ще не визначив остаточних обсягі своєї участі, а також напрямки, за якими Україна може бути найкориснішою для Альянсу.

"Це можуть бути і військові, і військові тренери, і викладачі. Або ж ми можемо допомогти з підготовкою спеціалістів повітряних сил.  Є багато безпекових професій, яких бракує і без яких неможливо завершити операцію (Альянсу в Афганістані)", - заявив він. "Країна, яка прагне стати членом НАТО, має звикати давати свій внесок у спільну безпеку, а не лише використовувати безпекові гарантії", - пояснив посол.

Зараз в Афганістані присутній обмежений контингент України. Діючим указом президента встановлено верхню межу в 30 українських фахівців, що працюють у рамках операції "Рішуча підтримка". Фактично в українському контингенті в Афганістані працюють менше 10 людей.