На Львівщині презентували сенсаційні археологічні знахідки

На Львівщині презентували сенсаційні археологічні знахідки

На Львівщині показали сенсаційні археологічні знахідки з могильника кінця І - середини ІІ століття нашої ери, пов'язаного  з міграціями германських племен.

Про це повідомляє прес-служба Львівської облдержадміністрації.

"У двох досліджених кремаційних захороненнях виявили частини великої глиняної червонолакової посудини (т.зв. "terra siggilata"), скляні предмети, металеві вироби, а також два великі бронзові казани. Знайдений могильник кінця І - середини II століття нашої ери пов'язаний з міграціями германських племен. Цінність пам’ятки в тому, що з’явився факт перебування племен, яких би тут бути не повинно. Це значно розширює нашу історію, тому в нас є припущення, що якась частина свебських племен перешли через територію сучасної Західної України", - поділився здогадами керівник експедиції Ярослав Онищук.

Перші артефакти, а це частини мечів, наконечники списів та інше, були виявлені в Сокальському районі випадково. З цими знахідками навесні 2017 року місцеві мешканці прийшли до музею.

Розуміючи важливість для історичної науки знайдених артефактів, науковці КЗ ЛОР "Історико-краєзнавчий музей" спільно з кафедрою археології Львівського національного університету імені Івана Франка у липні 2017 року розпочали на пам’ятці розвідкові дослідження. Розкопки дали неочікуваний сенсаційний матеріал.

"Ми дуже вдячні людям, які натрапили на ці дивовижні речі і зуміли гідно оцінити їх значимість для історії. Адже серед знайдених артефактів є чотири скляні келихи і чаші, два екземпляри залізних ножиць, наконечники стріл, залишки кінських вудил, а також два великі бронзові казани. Один із них прикрашений трьома чоловічими погруддями з характерними для германських племен-свебів зачісками. На сьогодні цей казан є третьою знахідкою в Європі. Два попередні виявлені в багатих князівських похованнях у Чехії та Польщі", - наголосив директор Історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець.

Нововідкрита пам’ятка археології є надзвичайно цінною не тільки для України, а й країн Центральної Європи. Вже сьогодні знайдені речі можна експонувати на виставках у провідних музеях Європи.

Науковці мають намір продовжувати пошук, а чотирьом мешканцям Сокальського району, що віднайшли знахідку та повідомили про це археологів, вручили подяки.