Пора випробувань для української дипломатії (аудіо)

Пора випробувань для української дипломатії (аудіо)

Разом із кризою у відносинах із Польщею та Угорщиною, загострилися відносини також із Сербією.

Тим часом, як посол України в Сербії Олександр Александрович повертається до своїх обов’язків після консультацій з очільником МЗС України Павлом Клімкіним, сербський посол у Києві Раде Булатович збирається на консультації до Белграда.

З подробицями - наша власна кореспондентка у Белграді Ірина Джамич:

"Тиждень тому посол України Олександр Александрович  в інтерв»ю одному з місцевих видань розкритикував сербську владу за те, що вона закриває очі на сербських найманців, які воюють на боці сепаратистів. МЗС Сербії назвав поведінку амбасадора недипломатичною та закликав Київ напоумити його.

7 листопада міністр закордонних справ України провів із Александровичем консультації. Замість засудження, на яке розраховував Белград, посол отримав підтримку керівництва, а в офіційному повідомленні за результатами наради Україна висловила занепокоєння не лише присутністю сербських найманців, а й незаконними контактами представників Сербії з окупованим Кримом. До того ж,  Київ пригрозив, що і надалі порушуватиме це питання. І не лише на двосторонньому, а відтепер і на міжнародному рівні.

Реакція Белграда не забарилася і була відповідною. Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич викликав свого посла в Україні Раде Булатовича на консультації, а в офіційному повідомленні зауважив, цитую: "Українські найманці брали участь у злочинах Хорватії проти сербів, які Україна на відміну від Сербії ніколи не засудила." I хоча міністр зазначив, що Сербія підтримує територіальну цілісність України, а також вжила низку заходів, аби притягнути своїх найманців до відповідальності, зрозуміло, що дипломатичний конфлікт далеко не вичерпано".

Ірина Джамич, Сербія, для Українського Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!