Української мови на радіо стане більше (аудіо)

Української мови на радіо стане більше (аудіо)

Сьогодні набрала чинності норма закону про мовні квоти , що вимагає збільшення кількості українськомовних пісень у радіоефірі – до 30-ти відсотків. А частка передач українською мовою, зокрема, й новин, повинна складати не менше 55%.

Нагадаємо, закон про мовне квотування було ухвалено рік тому. Він передбачає поступове збільшення державної мови в ефірі радіо і телебачення.

Чи виконують радіостанції мовні і пісенні квоти, - дізнавалася Тетяна Власенко:

"Рік мовних квот на радіо розвінчує міфи, що нав’язувалися суспільству, каже віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко у своєму відеоблозі, підбиваючи підсумки дії закону про квотування. Перед ухваленням закону висловлювалися думки, що люди перестануть слухати радіо, заповнювати українськомовний ефір буде нічим і радіостанції почнуть закриватися. За словами віце-прем’єра, за цей час радіоаудиторія істотно збільшилася, а частка українських пісень в ефірі нині більша за обов’язкову квоту.

Радіостанції доволі швидко пристосувалися до нових мовних вимог, - стверджує медіаексперт та головний редактор сайту "Детектор-медіа" Галина Петренко. За її словами, турбулентність відчувалася лише на початку дії закону.

Стежити за дотриманням закону про мовні квоти держава довірила Нацраді з питань телебачення і радіомовлення. Упродовж року регулятор зафіксував 15 випадків порушення законодавства радіостанціями, оштрафувавши їх на понад шістсот гривень. За даними Нацради, найбільшу частку українських пісень зафіксовано в ефірі радіостанції "Країна ФМ", а також радіостанцій Суспільного мовлення: "Промінь", "Українське радіо" і "Культура".

Тетяна Власенко. Українське радіо. 

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!