В Україні накопичилося 36 мільярдів тонн сміття (аудіо)

В Україні накопичилося 36 мільярдів тонн сміття (аудіо)

Зменшити у три рази обсяг побутового сміття, яке захоронюють на полігонах. Це – одне із завдань Стратегії поводження з відходами до 2030-го року, ухваленої на  сьогоднішньому засіданні уряду.

За даними Міністра екології і природних ресурсів Остапа Семерака, в Україні накопичилося 36 мільярдів тонн сміття. Нині утилізують третину промислових відходів і лише 4 відсотки – побутових. А ще є небезпечні відходи – яких понад півтора мільярда тонн.

Чи допоможе нова стратегія розв’язати проблему зі сміттям? – дізнавалась Віолетта Карлащук:

"Стратегія, серед іншого, розширює відповідальність виробників, щоб заохочувати бізнес переробляти відходи і зменшувати їх кількість. Також планується відкрити 500 регіональних центрів з утилізації сміття, а місцеві органи влади зобов’язані створити мережу пунктів повторного використання окремих видів товарів. Передбачається, що до 2030-го року буде зменшено загальний обсяг захоронення побутових відходів із нинішніх 95 відсотків до 30%. Говорить Остап Семерак.

Тринадцяти років для втілення усіх завдань, передбачених цією стратегією, недостатньо, - вважає перший заступник директора Українського державного науково-дослідного інституту "Укрводгео" Дмитро Почепецький. Приміром, за його словами, Бельгії і Словенії знадобилося приблизно тридцять років, щоб наблизитися до середньоєвропейських показників у сфері поводження з відходами. Українська ж стратегія має здебільшого декларативний характер, - стверджує Дмитро Почепецький.

У запропонованій стратегії є завдання, контроль за виконанням, водночас немає пояснень, як досягнути запланованого, - вважає представник інженерної компанії Олександр Шекель. За його словами, необхідно, зокрема, розробити технології переробки відходів, адаптовані до українських реалій.

Найбільшої шкоди довкіллю завдають об’єкти вуглевидобувної, хімічної, металургійної промисловості, інфраструктура, сільське господарства. Саме ці галузі, кажуть фахівці, нині найповільніше впроваджують заходи зі зменшення відходів та їх повторного використання".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!