Мар’яна Беца: Україна налаштована на конструктивний діалог з Польщею

Мар’яна Беца: Україна налаштована на конструктивний діалог з Польщею

У Міністерстві закордонних справ заявляють, що Україна налаштована на конструктивний діалог з Польщею і не має наміру застосовувати політичну логіку до історичних подій.

Про це в ефірі Радіо Свобода сказала речниця МЗС України Мар’яна Беца.

"В українській владі немає політиків з антипольськими настроями. Ми налаштовані на конструктивний діалог і не маємо наміру застосовувати політичну логіку до історичних подій між двома країнами. Наша політика залишається незмінною: не варто політизувати відносини між нашими країнами", – сказала Беца.

Вона наголосила, що Україна налаштована дружньо і конструктивно щодо Польщі.

7 листопада президент Польщі Анджей Дуда заявив, що очікує від Президента України Петра Порошенка і влади України, що "люди, які висловлюють відверто націоналістичні і антипольські погляди, не будуть обіймати важливих місць в українській політиці".

Також міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський звинуватив Україну у відсутності доброї волі до досягнення польсько-українського історичного порозуміння.

Останнім часом, після повернення до влади в Польщі націоналістичної право-популістської партії "Право і справедливість" 2015 року, відносини між Польщею і Україною погіршилися через розбіжне ставлення до історичного польсько-українського протистояння. Таке протистояння і розпалювання пристрастей навколо нього призвели до знищення низки українських пам’ятників у Польщі і польських в Україні, а також інших інцидентів, зокрема, з дипломатичними місіями країн, що далі загострило ситуацію.

Попри такі напружені двосторонні відносини, Польща в зовнішній політиці наразі далі підтримує Україну.