Уряд схвалив стратегію управління відходами до 2030 року (аудіо)

Уряд схвалив стратегію управління відходами до 2030 року (аудіо)

Стратегію поводження з відходами до 2030-го року ухвалив на сьогоднішьному засіданні уряд. Міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак, представляючи проект, назвав такі цифри: в Україні на цей момент накопичилося 36 мільярдів тонн сміття, це майже 60  тисяч тон на один квадратний кілометр.

Стратегія, серед іншого, передбачає розширену відповідальність виробників, щоб заохотити бізнес зменшити до мінімуму кількість відходів та переробляти їх. Також, планується створити 500 регіональних центрів з утилізації відходів, а місцеві органи влади будуть зобов’язані створити мережу пунктів повторного використання окремих видів товарів. Передбачається, що до 2030-го року буде зменшено загальний обсяг захоронення побутових відходів із нинішніх дев'яноста п'яти до тридцяти відсотків.

Прослухати

Тринадцяти років для втілення усіх завдань, передбачених Стратегією, не достатньо. Таку думку в коментарі Українському радіо висловив перший заступник директора Українського державного науково-дослідного інституту "Укрводгео" Дмитро Почепецький. Приміром, за його словами, Бельгії і Словенії знадобилося приблизно тридцять років, щоб наблизитися до середньоєвропейських показників у сфері поводження з відходами. Українська ж стратегія, на думку Дмитра Почепецького, має здебільшого декларативний характер.

Прослухати

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!