Скандал під назвою "райські папери" не оминув і Сербію (аудіо)

Скандал під назвою "райські папери" не оминув і Сербію (аудіо)

Всесвітній скандал під назвою "райські папери" не оминув і Сербію. Внаслідок резонансного розслідування з'ясувалося, що найбагатшим політиком у цій країні є міністр Ненад Попович, якого називають людиною Кремля.

Докладніше –у матеріалі нашої власної кореспондентки в Белграді Ірини Джамич:

"Мністр без портфеля у сербському уряді Ненад Попович за допомогою офшорних компаній приховує свої статки, які, за оцінками експертів, сягають ста мільйонів доларів. Такого висновку дійшли журналісти балканської Мережі розслідування криміналу та корупції, яка брала участь у проекті Райські папери.

Як з'ясувалося, перенести свої компанії до офшорних зон Попович вирішив ще 2012 року, коли він став главою парламенту. Його ім'я найчастіше пов'язують із російськими високопосадовцями. Вважається, що саме Кремль лобіював призначення Поповича міністром.

За публічні висловлювання, що Крим належить Росії, та невизнання чинної української влади Попович є персоною нон-ґрата в Україні. А щодо його статків, то розслідування довело: їх походження пов'язане з аферами під час будівництва олімпійського містечка в Сочі,  а також із зведенням палацу для Путіна.

Сам Попович усе заперечує, стверджуючи, що всі свої фірми він вніс до реєстру державної агенції боротьби з корупцією. Однак юристи пояснюють, що у своїй декларації Попович зазначив номінальну вартість компаній, яка значно менша за вартість активів цих фірм".

Ірина Джамич, Сербія, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!