МЗС: в Україні відсутні антипольські настрої

МЗС: в Україні відсутні антипольські настрої

У Міністерстві закордонних справ заявили, що взяли до уваги висловлювання міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського, але наголосили, що в Україні немає антипольських настроїв.

Про це йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства.

"Хотіли б наголосити, що в Україні немає антипольських настроїв, більшість українців абсолютно позитивно ставляться до Польщі, попри розбіжності в оцінках складного історичного минулого. В українському суспільстві є чітке розуміння необхідності подальшого зміцнення співпраці з Польщею як в інтересах двох народів, так і всієї Європи", - йдеться в заяві.

У МЗС зазначають, що підтвердженням цьому є сотні тисяч українців, які мешкають у Польщі. Українці і поляки мають йти до примирення шляхом взаємосприйняття один одного, а не нав’язування своєї точки зору. Цей принцип польській стороні було запропоновано втілити у практичну площину шляхом підписання і реалізації відповідної дорожньої карти, проте відповідь українська сторона все ще очікує, наголошується у заяві МЗС.

Нагадаємо, 2 листопада Ващиковський заявив, що Польща та Україна "мають різні підходи до примирення". За його словами, Польща розпочинає процедури, які не дозволять людям із вкрай антипольськими позиціями відвідувати Польщу. Люди, які навмисно пропагують уніформу СС "Галичина", до Польщі не потраплять, наголосив Ващиковський.

Для довідки: 14 гренадерська дивізія Ваффен СС "Галичина" - підрозділ у складі військ Ваффен-СС Німеччини, що існував у 1943 - 1945 роках і був укомплектований з українців греко-католицького віросповідання, фактично, виключно галичан. З 19 квітня 1945 року підрозділ отримав нову назву - 1 Українська дивізія УНА.