ЄС розробляє новий механізм оборонного співробітництва – ПЕСКО (аудіо)

ЄС розробляє новий механізм оборонного співробітництва – ПЕСКО (аудіо)

Країни Європейського союзу, а також керівні структури ЄС задля об’єднання зусиль у роботі над різними оборонними проектами у військово-політичній сфері активно розробляють новий механізм оборонного співробітництва – ПЕСКО (PESCO).

З подробицями - наша кореспондентка в Словаччині Тетяна Зубро:

"Нова ініціатива створить нормативну базу для спільних дій країн-членів Євросоюзу щодо створення нових військових підрозділів та проведення операцій у сфері оборони і безпеки, для досліджень в оборонній сфері. Керівництво PESCO матиме дворівневу структуру управління - на рівні Ради ЄС з правом голосу країн-учасниць PESCO і безпосередньо на рівні країн-учасниць конкретних проектів та ініціатив у рамках PESCO. Ці проекти, в свою чергу, зможуть отримати фінансування з нового Європейського оборонного фонду.

Керівництво Словацької Республіки активно підтримує нову ініціативу та має намір приєднатися до PESCO. Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зазначив, що новий механізм оборонного співробітництва має життєво важливе значення для ЄС. На його думку, європейці у цій галузі за останні 12 місяців зробили більше, ніж за попередні 12 років і що створення оборонних елементів та сил має величезний потенціал для майбутнього. Це пов'язано зі складною геополітичною ситуацією в світі, кризами в Україні та Сирії, посиленням терористичних загроз, необхідністю кращої охорони зовнішніх кордонів Євросоюзу".

Тетяна Зубро, зі Словаччини, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!