Конституційний Суд за рік не прийняв жодного рішення

Конституційний Суд за рік не прийняв жодного рішення

Конституційний суд України за рік не прийняв жодного рішення, не надав жодного висновку.

Про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна заявила Юлія Кириченко, член Ради Реанімаційного пакета реформ, експерт із питань конституційного права, повідомляє ЛБ.

За її словами, конституційного провадження у країні фактично немає. Це обумовлено декількома причинами. По-перше, майже на рік затягнулося прийняття нової редакції закону "Про Конституційний Суд". По-друге, серед суддів триває жорстке протистояння прихильників домайданної системи роботи і післяреволюційної.

"Сьогодні у нас є 13 суддів із 18-ти. П'ять вакантних посад. Конституційний Суд працює тільки в режимі пленарних засідань. Для прийняття будь-якого рішення необхідно 10 суддів. Сьогодні в суді відбувається епохальна боротьба між суддями, які були призначені до Революції гідності, і які, на жаль, виконували політичні замовлення (відповідна справа є в Генпрокуратурі); і тією частиною суддів - їх п'ятеро, які були призначені після революції. У них є стрижень, вони можуть протистояти політичним інтересам, які завжди є до КС за будь-якої влади. Більшості, відтак, немає ні в кого", - розповіла Кириченко.

При цьому вона зазначила, що до кінця року мають призначити ще 5 суддів: одного суддю - З'їзд суддів, і по два - парламент і Президент.

"Від того, ким будуть ці судді, залежатимуть підсумкові рішення в Конституційному Суді. Або ми отримаємо більшість, яка буде штампувати, як і раніше, замовні політичні рішення, або більшість, яка зможе сказати владі "ні"", - сказала експерт з питань конституційного права.

Також вона зазначила, що на сьогодні є ознаки того, що парламент намагається провалити конкурс до Конституційного Суду, за результатами якого Президент і ВР повинні обрати своїх кандидатів до ВР.

"Президент і парламент повинні вибирати з найкращих, які пройшли через конкурс. Вони повинні відповідати вимогам, які експерти заклали в Конституції (при внесенні до неї змін, - ред.), саме керуючись негативним досвідом, який був до 2014 року. Кандидати повинні володіти високими моральними якостями і бути юристами високого рівня компетенції... Ви чули про конкурс до КС? А він триває. І навіть термін подачі документів завершено", - резюмувала Кириченко.

При цьому вона зазначила, що на цей момент висновку Конституційного Суду очікують резонансні закони - про всеукраїнський референдум (прийнятий за часів Віктора Януковича), який лежить у КС уже три роки, люстраційний закон, мовний і т.д.

Нагадаємо, 2 листопада, відбудуться вибори голови Конституційного Суду.