Резолюція щодо Криму містить нові вимоги до Росії

Резолюція щодо Криму містить нові вимоги до Росії

Проект оновленої резолюції щодо ситуації з правами людини в Криму містить ряд нових вимог до Росії.

Про це розповів в коментарі Укрінформу Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

"Порівняно з Резолюцією про ситуацію з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна), затвердженою Генасамблеєю ООН в грудні минулого року, у новому документі міститься низка нових  вимог до Російської Федерації, націлених на забезпечення виконання нею міжнародних зобов'язань в контексті просування процесу деокупації українського півострова", - зауважив глава Української місії.

По-перше, за його словами, резолюція підтверджує, що між Україною і Росією існує міжнародний збройних конфлікт. Це положення є "особливо важливим в контексті нівелювання аргументів Росії про те, що в нашій державі має місце конфлікт внутрішнього характеру".

По-друге, документ "засуджує ретроактивне застосування Росією власних законів на окупованій території", а також примусове переведення громадян України в російське громадянство. У проекті також визнається відсутність в Росії юрисдикції на півострові, що "робить її рішення та закони в Криму нікчемними".

По-третє, в резолюції міститься вимога до Росії виконати проміжне рішення Міжнародного суду ООН
щодо відновлення прав і свобод громадян України на півострові. "Документ, крім того, закликає російську окупаційну владу забезпечити освітній процес українською та кримськотатарською мовами, а також дотримуватись законів України, зокрема у питаннях власності", - зауважив український дипломат.

По-четверте, "і тут ми говоримо про механізми моніторингу за ситуацією з правами людини, в резолюції засуджується відсутність доступу до Криму для Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ ООН), незважаючи на відповідний мандат Місії".