Поліція розслідує напад на Аміну Окуєву та Адама Осмаєва як умисне вбивство (аудіо)

Поліція розслідує напад на Аміну Окуєву та Адама Осмаєва як умисне вбивство (аудіо)

Національна поліція розслідує як умисне вбивство напад на бійців добровольчих батальйонів Аміну Окуєву та Адама Осмаєва. Наразі слідство розглядає низку версій, одна з головних – це російський слід. У Київській області та в прилеглих регіонах діє план "Перехоплення".

Нагадаємо, внаслідок кульового поранення Аміна Окуєва загинула на місці. Її чоловік Адам Осмаєв дістав поранення і зараз перебуває в лікарні під охороною.

Докладніше – Олександр Демченко:

"Перший замах на Аміну Окуєву та Адама Осмаєва був скоєний 1 червня цього року у центрі столиці. Тоді подружжя приїздило на інтерв’ю до людини, яка представилась журналістом французької газети «Le Monde», а насправді виявилася професійним вбивцею. Кілеру вдалося серйозно поранити Адама Осмаєва, якого і врятувала Аміна, вистріливши у зловмисника.

Невдовзі ЗМІ стало відомо, що за французького журналіста себе видавав Артур Денисултан-Курмакаєв, якого називають особистим кілером Кадирова, також відомим у кримінальному світі на прізвисько "Дінго". Нині він перебуває у Лук’янівському СІЗО.

Пізніше Аміна згадувала: єдине, що хотіла у ту мить, – це врятувати від смерті свого чоловіка. Після нападу Нацполіція узяла подружжя під охорону. Тоді в ефірі 5-го каналу Аміна Окуєва сказала, що вони із чоловіком завжди напоготові.

Наразі є кілька версій того, що трапилося ввечері 30 жовтня поблизу селища Глеваха. За однією з них, неофіційною, вогонь у бік автомобіля, в якому перебували Адам Осмаєв і Аміна Окуєва, відкрили двоє невідомих. В Аміну влучило кілька куль, одна з них і стала смертельною. Розповів онлайн-виданню "Лівий Берег" її чоловік - Адам Осмаєв.

Того вечора подружжя було без державної охорони, від якої відмовилося раніше. Розповідає прес-секретар Національної поліції Ярослав Тракало.

Один із моїх співрозмовників, Валерій, який живе неподалік Глевахи і добре знає цю місцевість, розповідає, що місце, де було скоєне вбивство, - залізничний переїзд – доволі безлюдне. Поблизу немає житлових масивів, і звідти легко втекти.

Одразу після скоєння злочину поліція запровадила на території Київської області і сусідніх регіонів оперативний план "Перехоплення". Нині на місці події працює оперативна слідча група. У коментарі Українському радіо прес-секретар Нацполіції Ярослав Тракало повідомив, що нині слідство розглядає різні версій, головні з яких будуть названі пізніше.

На думку головного редактора сайту «Цензор.нет» Юрія Бутусова, за вбивством Аміни Окуєвої, стоять російські спецслужби. Про це він сказав в ефірі Українського радіо. Журналіст упевнений, що небезпечні для режиму Путіна Аміна і Адам були головними цілями убивць.

Адвокат Микола Полозов був знайомий із Аміною Окуєвою. Він каже, що те, як було здійснене вбивство, дуже схоже на почерк кадирівців – так називають найманців, що служать в окремих підрозділах президента Чечні. Водночас правник вважає, що спецслужби Росії намагатимуться прибрати "Дінго" - найманого вбивцю, який скоїв перший напад на подружжя.

Нагадаю, Аміна Окуєва – ветеран АТО і чеченська активістка.  Народилася в Одесі - в сім’ї чеченця і польки.  У 1999-му році брала участь у Другій чеченській війні на боці Республіки Ічкерія. Повернувшись в Україну у 2003 році, вивчилася на хірурга. Як медик надавала допомогу потерпілим під час Революції Гідності. Із початком бойових дій на Донбасі вступила до добровольчого батальйону "Київ-2", серед іншого брала участь в обороні Дебальцевого".

Олександр Демченко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
Не налаштованих воювати треба виявляти — офіцер ЗСУ Микола Мельник
Українським полоненим у Росії забороняють писати листи додому — розслідувачка
"VIP-камери в СІЗО дали за три роки 25 млн гривень до бюджету" — Мінюст
"Абсолютно зрозуміло, що це не військові" — журналіст Ніколов про спробу невідомих вдертися до його квартири
В Україні досі не існує правового механізму, що дозволяв би усувати з держпосад осіб з громадянством РФ — Шабаєв