Половина українців вважає корупцію найбільшою проблемою у державі (аудіо)

Половина українців вважає корупцію найбільшою проблемою у державі (аудіо)

Майже половина опитаних українців вважає корупцію найбільшою проблемою у державі. Це засвідчило загальнонаціональне опитування, що його провів Фонд "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" з 18-го вересня до 3 жовтня. Результати дослідження оприлюднили сьогодні у Києві.

За словами, директора фонду Ірини Бекешкіної, майже половина із опитаних двох тисяч українців вважають, що хабар – неприпустиме явище, але 44 відсотки каже, що хабар у деяких випадках може бути виправданим.

Докладніше – Віолетта Карлащук:

"Чимало українців стикалося з необхідністю дати хабаря, щоб розв’язати якусь проблему. Приміром, мій співрозмовник Олександр зізнається, що віддячував "грішми в конверті" лікареві за обстеження дідуся, а також, каже,  – платив співробітнику колишньої ДАІ. Натомість, інша моя співрозмовниця Христина радіє, що жодного разу не давала, так би мовити, на лапу.

Найбільш корумпованими в Україні респонденти назвали установи, що, передовсім, мають боротися з корупцією – суди, прокуратуру, парламент, що має ухвалювати антикорупційні закони, а також уряд, митницю, повідомила директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. У побутових корупційних практиках, за її словами, лідирують медичні установи. Що ж до перспектив подолання цього ганебного явища в державі, 39 відсотків респондентів вважає, що це неможливо, - каже Ірина Бекешкіна.

В усіх регіонах України працює безліч організацій, у яких питання боротьби з корупцією – є ключовим, - додає регіональний координатор Реанімаційного пакету реформ Іван Омелян. За його словами, основна увага приділяється подоланню корупції в медичних установах, судах, органах місцевого самоврядування, натомість громадські активісти – більше працюють з громадянами. Іван Омелян розповідає, що місцева влада доволі відкрита для співпраці з громадськими активістами, надає їм необхідну інформацію та можливість контролю, за винятком справ, пов’язаних з величезними коштами.

Відсутність верховенства права, надскладна регуляторна політика – і є причиною того, що багато українців не вірить у можливість подолання корупції, - вважає виконавчий директор Трансперенсі інтернешнл Юкрейн Ярослав Юрчишин. А виправити ситуацію допомогла б невідворотність покарання, вважають учасники соціологічного опитування".

Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!